Éles vitát váltott ki Brüsszelben Ursula von der Leyen döntése a migrációs biztosról

2024.09.19. 11:30
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Magnus Brunner osztrák pénzügyminisztert választotta a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó biztosi tárca élére. Brüsszel azonban értetlenül áll a keményvonalas migrációs biztos jelölése előtt.

Mint ismert, az Európai Bizottságban az osztrák biztosjelölt, Magnus Brunner vezetheti a belügyi és migrációkezeléssel foglalkozó biztosi tárcát. Ursula Von der Leyen tájékoztatása szerint a portfólió a menekültügyi és migrációs paktum végrehajtására, a határok megerősítésére és egy új belső biztonsági stratégia kidolgozására fog összpontosítani.

Az Euronews beszámolója szerint azonban Brunner jelölése Brüsszelben élénk vitát váltott ki. Ennek oka, hogy Ausztria korábban például megakadályozta Románia és Bulgária schengeni övezetbe történő integrációját, ugyanis az ország határozott álláspontot képvisel az Európai Unión belüli szabad utazással kapcsolatban.

Mindenki nagyon meglepődött, mert szakmai múltja nem indokolja, hogy őt választották a feladatra: pénzügyminiszter és energiaügyi szakértő volt korábban, gyakorlati ismeretek hiányában jelent most meg

– mondta az osztrák pénzügyminiszterről Andreas Schieder osztrák szociáldemokrata képviselő.

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke viszont védelmébe vette Brunnert és Von der Leyent is. „Nagyon fontos, hogy visszaszerezzük az ellenőrzést a határaink felett. Az illegális migráció megállítása Európában az egyik legfontosabb követelés, ezért jó, ha egy néppárti vezető áll az ügy élén” – mondta. 

A lap szerint Brunnernek nem lesz egyszerű dolga az Európai Bizottságba kerülésnél, mert a feladatkörben való járatlansága és a határellenőrzéssel kapcsolatos keményvonalas álláspontja sokakat aggaszt.

Ausztriában szeptember 29-én lesznek előrehozott választások, és ha Brunner biztosi jelöltségét végül elutasítják, akkor a következő migrációs biztost már az új kormány jelöli. A felmérések szerint jelenleg a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezet.

Mint írtuk, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság újraválasztott elnöke az egészségügyért és az állatjólét biztosításáért felelős portfólió betöltésére jelölte Várhelyi Olivér magyar uniós biztost, aki az elmúlt öt évben a bővítésért és szomszédságpolitikáért volt felelős.