Rakétazáport zúdított Izraelre a Hezbollah, válaszul a Libanon elleni támadásokra

2024.09.22. 09:18
Az izraeli hadsereg közölte, hogy légicsapásokat indított több száz dél-libanoni célpont ellen, miközben a Hezbollah a gázai háború kezdete óta a legjelentősebb rakétatámadásokat indította Izrael ellen, ami felerősíti a szélesebb körű konfliktustól való félelmet.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szombat este közölte, hogy két támadási hullámot indított, az egyik mintegy 290 célpontot támadott, a második pedig 110 objektumot vett célba egész Dél-Libanonban, miközben Észak-Izrael több tucatnyi városában megszólaltak a Hezbollah rakétatámadásaira figyelmeztető szirénák – írja a The Guardian.

Vasárnap kora reggel újabb összecsapások törtek ki, és az IDF szerint több mint 100 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre, amelyek közül néhány Haifa északi városa közelében csapódott be. Az izraeli hadsereg szerint a rakétákat polgári területek felé lőtték ki, ami lehetséges eszkalációra utal, miután a korábbi tüzérségi támadások főként katonai célpontokat céloztak.

Korábban a Hezbollah Telegram-csatornáján közölte, hogy szombat este több tucat rakétával vette célba a Haifa melletti izraeli Ramat David légibázist, válaszul a személyhívókkal és rádió adó-vevő készülékekkel elkövetett támadásokra. A légitámaszpont a legtávolabbi célpont, amelyet a libanoni csoport a harcok októberi kezdete óta Izraelben támadott.

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán beszédet mondott a Ramat David légibázison, amelyben a légierő személyzetének azt mondta, hogy Izrael és a Hezbollah közötti háború „új szakaszba” lépett. Dicsérte a hadsereg Moszad hírszerző ügynökségét is a térségben elért kiváló eredményeiért, néhány órával azután, hogy támadáshullám érte Libanont. A szerdai támadásnak 42 halottja és több mint 3000 sebesültje volt. A feltételezések szerint Izrael állhat a támadás mögött, bár hivatalosan nem vállalta a felelősséget.

Szombaton Izrael lezárta északi légterét, mivel a Hezbollah megtorlását várta Ibrahim Aqilnak, a Radwan elit egység veterán parancsnokának meggyilkolásáért, több mint egy tucat más fegyveressel együtt.

Az amerikai külügy felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont

Három gyermek és hét nő volt a 37 ember között, akik meghaltak abban a pénteki bejrúti izraeli csapásban, amelynek célpontja a Hezbollah vezetője volt – közölték a libanoni hatóságok.

Amerikai és ENSZ-tisztviselők a további eszkalációra figyelmeztettek; a légitársaságok, köztük az Air France, a Turkish Airlines és az Aegean pedig törölték a bejrúti járatokat, ami azt a félelmet tükrözi, hogy az elmúlt hét közelebb vitte a régiót egy teljes körű háború kirobbanásához.

A Hezbollah és Izrael között zajló konfliktus kiszámíthatatlan jellege és a közelmúltban Libanon-szerte, köztük Bejrútban történt robbanások miatt az amerikai nagykövetség sürgeti az amerikai állampolgárokat, hogy hagyják el Libanont, amíg még rendelkezésre állnak erre a lehetőségek

– figyelmeztette az amerikai külügyminisztérium a Libanonban tartózkodó állampolgárait.

Hónapok óta tartanak a rakéta- és dróntámadások

A Hezbollah október 7. után kezdett támadásokat indítani szövetségese, a Hamász támogatására, és jelezte, hogy a gázai övezeti offenzíva leállításával abbahagyja az Izrael elleni támadásokat, hacsak Izrael nem folytatja Libanon bombázását.

A hónapok óta tartó rakéta- és dróntámadások legalább 23 katonát és 26 civilt öltek meg, és Izrael Libanon melletti határvidékét gyakorlatilag stratégiai ütközőzónává változtatták, amely túl veszélyes a hétköznapi élethez.

Libanonon belül több mint 500 embert öltek meg izraeli csapások, többségük a Hezbollah és más fegyveres csoportok harcosai, de több mint 100 civil is volt a halottak közt.

Izrael erői szombaton bombáztak egy óvóhellyé alakított iskolát, legalább 22-en meghaltak, és 30-an megsebesültek, többségükben nők és gyerekek – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Az izraeli hadsereg szerint a célpont egy Hamász-bázis volt – az iskolán belül.