Frankfurt betiltja az e-rollerek használatát a metrókon és villamosokon

2024.09.25. 21:16
A frankfurti közlekedési vállalat robbanásveszélyre hivatkozva betiltja az elektromos rollereket a metrókon és a villamosokon. Az eszközök akkumulátorait tekintik a fő veszélyforrásnak, emiatt már más német városok is hasonlóképpen döntöttek az e-rollerek használatával kapcsolatban.

Október elsejétől a frankfurti közlekedési vállalat betiltja az e-rollerek használatát a metrókon és a villamosokon. A cég az akkumulátorok fokozott tűz- és robbanásveszélyességére hivatkozik a tiltás okaként, valamint a gyulladáskori füstveszélyre is felhívták a figyelmet − írta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Az elektromos kerékpárok és az idősek mozgást könnyítő robogói mentesülnének a tiltás alól, ugyanis azok akkumulátorai megfelelnek a szigorú biztonsági szabványkövetelményeknek. Ezzel szemben az e-rollerek akkumulátorait még nem ellenőrizték. Viszont továbbra is használhatók lesznek a városi buszokon és az elővárosi vonatokon is.

A regionális közlekedési szövetség egységes szabályozást szeretne egész Németországra, ezért nem örül az egyoldalú lépésnek. Az akkumulátorproblémák továbbra is fennállnak, és iparági vitákat is okoznak.

Robbanásveszély miatt más európai városok is betiltják az e-rollereket

A frankfurti CDU-frakció közlekedéspolitikai szóvivője is úgy véli, hogy helyi szabályozás helyett egységes kellene, azonban az e-rollerek általános tiltása a helyi közlekedésben már túlzás lenne. Viszont a frankfurti közlekedési vállalat az utasbiztonságra helyezi a fő hangsúlyt.

Mivel Londonban, Barcelonában és Madridban már ért baleset e-rollereket, ezért a német szövetség vizsgálja a kockázati tényezőket, majd szakértői véleményt követően azt tanácsolják, hogy az utasok ne vigyék fel járműveiket a tömegközlekedési eszközökre.

Frankfurt mellett már más német városok is kitiltották az e-rollereket, köztük Lipcse, Bréma, Kiel, Lübeck és Flensburg. A tilalom elsősorban a magánszemélyek eszközeit érinti.