Tovább erősödik a Helene hurrikán

2024.09.26. 16:55
Csütörtök reggel kettes fokozatú viharrá nyilvánították a Floridát elérő hurrikánt, mely akár tovább is erősödhet, és óriási széllel érkezik meg az amerikai szárazföldre. Az államban megkezdték az evakuálásokat, a hatóságok áramkimaradásokra és áradásokra figyelmeztet.

A Helene hurrikán csütörtökön éri el Floridát, mely az állam északnyugati részét fenyegeti, hatalmas szelet, esőzéseket és villámárvizeket okoz az Egyesült Államok délkeleti részén. Csütörtök reggel a Helene-t kettes kategóriájú viharrá nyilvánították, de hármas vagy annál magasabb szintű is lehet.

Hurrikán- és árvízveszély miatt több államban is veszélyhelyzetet hirdettek − tájékoztatott az AP News.

Az amerikai meteorológiai szolgálat Tallahassee-i kirendeltsége hat méteres hullámokat jelzett előre, melyek katasztrofális következményekkel járhat Floridában. Már korábban megkezdték az evakuálásokat az államban.

Több településen palackozott vizet, pékárut és készételeket vásárolt fel a lakosság, hiszen voltak olyanok, akik a kitelepítési parancs ellenére sem hagyták el otthonukat. A floridai tankerületek és egyetemek hazaküldték diákjaikat.

A hurrikán csütörtök reggel Tampától volt mintegy 515 kilométerre, de rendkívüli gyorsasággal érkezik meg az amerikai szárazföldre, ugyanis 155 kilométer/órás széllel mozog, de nem kizárt, hogy a hármas kategóriájú fokozatot is elérheti, melynek szélsebessége meghaladja a 177 kilométer/órát.

Ugyan a szárazföld belsejében várhatóan gyengülni fog, az Appalache-hegység némileg lassíthatja a Helene hurrikánt. Észak-Karolinától északra már trópusi vihar minősítést kapott mindössze, azonban ott is lehetnek áramkimaradások, illetve kidőlt fákra és áradásokra is kiadták a figyelmeztetést.

Helene a karib térségre csapott le először

Szerdán már a Yucatán-félsziget egyes részeit öntötte el Helene, utcákat árasztott el és fákat döntött ki. Trópusi viharként indult kedden a karib térségből, Kubában öt méteres hullámok csapkodták a partokat. A Kajmán-szigeteken bezárták az iskolákat és a lakosság az elárasztott házakból szivattyúzta a vizet.

Az elmúlt több mint egy év legerősebb vihara lehet a Helene hurrikán a Colorado Állami Egyetem kutatója szerint. A hatóságok felkészültek a hurrikán fogadására. Trópusi viharból akár hármas kategóriájúvá is erősödhet, utoljára az Idalia volt ekkora erősségű.