Orbán Viktor és a Mi Hazánk frakciója is emberi jogi díjra jelölte Elon Muskot

2024.09.26. 17:14
Az X vezetőjét két európai parlamenti frakció is támogatja a Szaharov-díj elnyerésében, melyet az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért ítélnek oda minden évben. Ezt a jelölést azonban több civil szervezet és képviselő is kritizálta.

Csütörtökön Szaharov-díjra jelölte Elon Muskot a Patrióták Európáért és a Szuverén Nemzetek Európája frakció. Ez a díj, amelyet az Európai Parlament alapított, 1988 óta létezik, és évente ítélik oda az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért. Nevét az 1975. évi Nobel-békedíjas Dimitrij Szaharovról kapta. A díjjal 50 ezer euró pénzjutalom is jár − írta meg a Politico.

Thierry Mariani francia EP-képviselő szerint az X vezetője „szimbólum” a szólásszabadságért folytatott harcban, és a jelölés fő okaként a technológiai vállalkozónak a „radikális iszlamizmus és a woke-izmus” elleni küzdelem során kifejtett erőfeszítéseit jelölte meg.

Elon Musk az egykori Twitter felvásárlása óta moderálja a jelenleg X-ként működő platformot, ami széles körű kritikát váltott ki, mondván, hogy álhírek és gyűlöletbeszéd árasztották el az oldalt. Emiatt összetűzésbe került Sir Keir Starmer brit miniszterelnökkel és a brazil legfelsőbb bírósággal, amely később be is tiltotta a platformot.

Elon Muskot több oldalról is érte kritika

Az X vezetőjét rendszeresen érik támadások az Európai Bizottság részéről, amely szerint az illegális tartalmak és a dezinformáció ellenőrizetlenül terjednek a közösségimédia-platformon.

Civil szervezetek is azzal vádolták Elon Muskot, hogy csak az amerikai elnökválasztással kapcsolatos félrevezető állításait 1,2 milliárdan nézték meg az X-en. Ennek ellenére a Patrióták Európáért és a Szuverén Nemzetek Európája európai parlamenti frakció is jelölte a Szaharov-díjra.

A többi képviselőcsoport az alábbi személyeket jelölte:

  • Európai Néppárt: María Corina Machado, a venezuelai demokratikus erők vezetője és Edmundo González Urrutia megválasztott elnök, aki a szabadság és a demokrácia helyreállításáért küzd Venezuelán belül és kívül.
  • Szociáldemokraták: a Women Wage Peace & Women of the Sun szervezetek, valamint társalapítóik, Yael Admi és Reem Hajajreh, Izrael/Palesztina.
  • Patrióták Európáért (ebben található a magyar kormánypárt, a Fidesz is): Elon Musk, Egyesült Államok.
  • Európai Konzervatívok és Reformerek: Edmundo González Urrutia, Venezuela. 
  • Renew Europe: Women Wage Peace & Women of the Sun, Izrael/Palesztina.
  • Zöldek: dr. Gubad Ibadoghlu, Azerbajdzsán.
  • Baloldal: újságírók Palesztinában (Hamza és Wael Al-Dahdouh, Plestia Alaqad, Shireen Abu Akleh, Ain Media Yasser Murtaja és Roshdi Sarraj).
  • Szuverén Nemzetek Európája (a Mi Hazánk frakciója): Elon Musk, Egyesült Államok.

Október 17-én a felsoroltak közül három jelölt marad versenyben a díjért, melyről szavazással dönt az Európai Parlament Külügyi és Fejlesztési Bizottsága. A végső győztest az Elnökök Értekezlete választja ki október 24-én. A díj ünnepélyes átadására pedig december 18-án Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén kerül sor − olvasható a HVG-n.

Elon Musk jelölése azonban nemcsak a civil szervezetekben, hanem több képviselőben is felháborodást váltott ki.

Ez történik, amikor a demokrácia ellenségei ülnek a parlamentben. Elon Muskot jelölte a jobboldali frakció a Szaharov-díjra (az emberi jogi aktivisták díjára) az Európai Parlamentben. Egyszerűen őrület

− osztotta meg véleményét az X-en Viola von Cramon német zöldpárti képviselő.