Ő segíthet Ukrajnának meghozni a békét

2024.09.26. 11:44
Ukrajna úgy gondolja, Narendra Modi indiai miniszterelnök segíthet az Oroszországgal folytatott háború befejezésében.

A virágzó diplomáciai kapcsolatok jeleként Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfő este New Yorkban találkozott Narendra Modi indiai miniszterelnökkel, és a két vezető és delegációjuk megvitatta a békemegállapodáshoz vezető utat.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő névtelensége megőrzése mellett megerősítette, hogy India Kijev nagy reménye egy olyan békeegyezményben való közreműködésben, amelyet ők is el tudnak fogadni − írta meg a Politico

A forrás szerint Modi a Kijevvel folytatott nyári megbeszélések alatt világosan kijelentette, hogy − bár Ukrajnának elkerülhetetlenül kompromisszumokat kell kötnie néhány dologban ahhoz, hogy véget vessen Moszkva inváziójának − a háború befejezésére irányuló javaslatok nem tartalmazhatják területek átadását Oroszországnak.

Kijev szerint Modi rövid idő alatt nagy utat tett meg.

Amikor júliusban Moszkvába látogatott, és megölelte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Kijevből erre élesen reagáltak. Zelenszkij az ölelést − amely ugyanazon a napon történt, amikor egy orosz rakétacsapás ukránok tucatjait ölte meg − akkor „óriási csalódásnak és a béketörekvésekre mért megsemmisítő csapásnak” nevezte.

Azóta azonban Ukrajna egyre inkább úgy tekint Indiára − a világ legnépesebb nemzetére −, mint ideális közvetítőre a Kremllel való kapcsolattartásban.

Miközben Újdelhi következetesen tartózkodott attól, hogy elítélje Oroszország ukrajnai invázióját, a szuverenitás és a területi integritás tiszteletben tartása és a háború befejezése mellett foglalt állást. Hat héttel moszkvai útja után Modi Kijevbe utazott, hogy találkozzon Zelenszkijjel. Megfogadta, hogy „barátja” lesz Kijevnek, és segít a békemegállapodás létrehozásában.

India lehet az egyetlen globális hatalmi szereplő, aki képes ezt a szerepet játszani − vagy legalábbis az egyetlen, aki képes magát hitelesen semleges félként feltüntetni Moszkvával és Kijevvel szemben egyaránt.