Felmentették a férfit, aki a világon a leghosszabb ideje volt halálsoron

2024.09.26. 20:31
Hakamada Ivaót, aki a világon leghosszabb ideje volt halálsoron, felmentették a vádak alól, miután egy japán bíróság úgy döntött, hogy nem ő áll egy 1966-os többszörös gyilkosság mögött.

A 88 éves Hakamada Ivao 48 évet töltött rács mögött, ebből több mint 45 évet a halálsoron, hosszabb időt, mint bármely más elítélt. A volt bokszolót 1968-ban ítélték halálra, mivel akkor azt hitték, hogy megölte volt főnökét, annak feleségét és két gyermeküket, majd felgyújtotta otthonukat – írja a Sky News.

Csütörtökön azonban felmentette a Japán középső részén fekvő Shizuoka bírósága, miután a bíró, Kosi Kunii közölte, a férfi nem bűnös, és az ellene felhasznált bizonyítékokat hamisították.

Hakamada Ivao eredetileg tagadta, hogy ő állt volna a gyilkosságok mögött, azonban húsznapos rendőrségi kihallgatás után vallott. A tárgyalás alatt már  visszavonta a vallomást, és elmondta a bíróságnak, hogy a rendőrök megverték és megfenyegették őt.

A bizonyítékokk terén kérdések vetődtek fel a vérfoltos ruhák miatt, amelyek a nyomozók szerint az ő tulajdonát képezték, és amelyeket több mint egy évvel a letartóztatása után találtak meg egy tartályban, amely erjesztett szójababpasztát, vagyis misót tartalmazott.

Ügyvédei ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a legújabb törvényszéki vizsgálatok eredményei szerint nincs egyezés a férfi DNS-e és az ügyészég feltételezése szerint a gyilkos által viselt ruháról vett minták között, továbbá az ügyészek által bizonyítékként benyújtott nadrágok túl kicsik voltak a férfira.

Az Iwao Hakamadát 1966-ban elítélő három bíró közül az egyik nyilvánosan kijelentette, hogy meglátása szerint a férfi ártatlan.

2023-ban a tokiói legfelsőbb bíróság elfogadta, hogy a több mint egy évig misóban áztatott ruhák túl sötétek ahhoz, hogy a vérfoltok láthatóvá váljanak, és elismerte, hogy a bizonyítékot a nyomozók kitalálhatták.

A tervezett kivégzést a hosszadalmas fellebbezések és a perújítási eljárás késleltette, ami azt jelentette, hogy már 27 éve börtönben volt, mire az első perújítási kérelmet elutasították.

2023-ban a bíróság megváltoztatta ítéletét, és a 91 éves húga, Hideko Hakamada által 2008-ban beterjesztett második fellebbezésének adott igazat. Ez az ítélet vezetett a legutóbbi újratárgyaláshoz, amely októberben kezdődött.

A férfi 10 éve nem ül börtönben, mivel 2014-ben szabadult, amikor a bíróság perújítást rendelt el, miután új bizonyítékok arra utaltak, hogy a nyomozók bizonyítékokat koholtak ellene, de akkor nem mentették fel. Szabadulása után Iwao Hakamada otthon töltötte büntetését, mivel gyenge egészségi állapota és kora miatt alacsony volt a szökés kockázata.

A bíróságon májusban, a csütörtöki döntés előtti utolsó meghallgatáson az ügyészek ismét halálbüntetést kértek, ami kiváltotta a jogvédő csoportok kritikáját, miszerint az ügyészek megpróbálják elhúzni a tárgyalást. 1945 óta ő az ötödik halálraítélt Japánban, akit nem találtak bűnösnek egy újratárgyaláson.