Politikai és vallási vezetővel is találkozik Orbán Viktor Észak-Macedóniában

2024.09.26. 11:34
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön és pénteken hivatalos látogatást tesz Észak-Macedóniában – tájékoztatott erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A kormányfő a látogatás alatt kétoldalú megbeszélést folytat Hrisztijan Mickoszki miniszterelnökkel, Áfrim Gási parlamenti elnökkel, Timotejjel, a Debar-Kicsevó egyházmegye metropolitájával, valamint a magyar küldöttséget vezeti a magyar–északmacedón kormányzati csúcstalálkozón.

Jönnek a különleges intézkedések

Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a két miniszterelnök koszorút helyez el a Szent Cirill és Metód-szoboregyüttesnél, majd meglátogatják Ohrid óvárosát, ahol felkeresik a Perivlepta Szent Mária-templomot és a Szent Naum-kolostort. Észak-Macedóniában májusban tartottak parlamenti választásokat, az új kormány június végén alakult meg, a most megvalósuló kormányzati csúcs a kétoldalú kapcsolatok új fejezetének kezdetét jelzi.

A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár arra is kitért, hogy Mickoszki miniszterelnök számít Magyarország támogatására országa EU-integrációjának előmozdításában; Észak-Macedónia csatlakozási felkészülését magyar szakértő is segíti. A hivatalos látogatás további aktualitása, hogy idén ünnepeljük a diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulóját – mondta a sajtófőnök.

Ahogy azt korábban megírtuk, Orbán Viktor ohridi látogatására biztonsági intézkedéseket foganatosítottak az északmacedón hatóságok. Emiatt több utcát is lezártak, valamint a megállást és parkolást is szabályozták – összegezte az MTI.

Az északmacedón rendőrség közúti közlekedésbiztonsági részlege tájékoztatta a gépjármű-tulajdonosokat, hogy a megjelölt utcákban és körutakon a parkolóhelyeket hagyják el − írta meg a Biznisz Veszti északmacedón lap.