Szijjártó Péter: Belarusz mindig is megbízható partner volt a kőolajtranzitban

2024.09.26. 20:45
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter belorusz ollégájával, Makszim Rizsenkovval tervezett találkozójáról beszélt az M1-nek, amelyben elmondta, hogy Fehéroroszország mindig megbízható partner volt a kőolajtranzitban.

Belarusz mindig megbízható partner volt a kőolajtranzitban, az országon keresztüli szállítások soha nem ütköztek semmilyen problémába – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban az M1-nek.

A tárcavezető a belorusz kollégájával, Makszim Rizsenkovval tervezett találkozójáról elmondta, hogy Magyarország számára ebben a viszonylatban a legfontosabb kérdés az energiaellátás biztonsága.

Rámutatott arra is, hogy az elmúlt időszakban Ukrajna az orosz Lukoil kőolajszállításainak ellehetetlenítésével veszélybe sodorta Magyarország és Szlovákia ellátását, és bár a magyar kormány és a Mol összehangolt fellépésének, illetve az orosz fél rugalmasságának köszönhetően ismét zavartalanul folyhat az ukrajnai tranzit, nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Barátság kőolajvezeték Bealr keresztül érkezik Ukrajna határára.

Belarusz mindig megbízható partnerország, mindig megbízható tranzitpartner volt, tehát a Belaruszon keresztüli kőolajszállítások soha nem ütköztek semmilyen problémába

– mondta Szijjártó Péter, aki bejelentette, hogy az utóbbi napokban a Barátság vezetéken keresztül Magyarországra szállított kőolaj mennyisége átlépte a hárommillió tonnát, amiért Belarusznak is köszönettel tartozunk.

Elmondta azt is, hogy Belaruszban nemrég zárult le egy hasonló technológiájú erőmű építése, így a korábban ott dolgozó mérnökök folyamatosan kerülnek át Paksra.

„Az orosz kivitelező folyamatosan hozza át a Belaruszból felszabaduló munkaerejét a paksi telephelyre. Ennek nyomán aztán a beruházásnak a jelentős felgyorsulása várható" – fogalmazott.