Bikaviadalok ellen tüntetők zavarták meg Ferenc pápa konvoját Luxemburgban

2024.09.27. 06:20
A PETA aktivistái Luxemburgban tiltakoztak a katolikus egyházfő látogatásakor a bikaviadalok ellen. Állításuk szerint a pápa nem ítélte el határozottan e véres látványosságok megrendezését. Ferenc pápa ugyan kitért az élőlények elleni kegyetlenségre, de nem nyilatkozott a bikaviadalokról.

Egy bikaviadalok ellen tiltakozó aktivista Ferenc pápa konvoja elé vetette magát az egyházfő csütörtöki luxemburgi látogatása alatt.

A tüntető átmászott egy barikádon, és a pápamobil elé ugrott. A PETA állatjogi szervezet által közzétett videón látszik, ahogy a nő letérdel és egy táblát tart a magasba, majd azt kiáltja a pápának, hogy „hagyja abba a bikák kínzását” − írta meg a Politico.

A tiltakozó aktivistát az egyházfő biztonsági emberei két másik tüntetővel együtt eltávolították a helyszínről és őrizetbe vették őket.

A PETA csütörtökön közölte, hogy a tiltakozók megsérültek, amikor elvezették őket, de az az erőszak „semmi ahhoz a kegyetlenséghez képest, amelynek az állatok az arénákban ki vannak téve”. A szervezet arra kéri Ferenc pápát, hogy vessen véget a bikaviadalok támogatásának.

A világ legtöbb részén már betiltották a bikák ilyen módon való legyilkolását, de Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban és Latin-Amerika egyes részein ma is véres látványosság. A katolikus egyház már 1567-ben betiltotta őket, ennek ellenére a PETA szerint sokszor szenteknek ajánlják.

A pápa Laudato Si című enciklikájában úgy fogalmazott, hogy „minden, bármely élőlénnyel szembeni kegyetlen cselekedet ellentétes az emberi méltósággal”, de konkrétan a bikaviadalokról nem nyilatkozott. A PETA aktivistái már augusztusban is megzavarták a katolikus egyházfő audienciáját a Vatikánban, ahol bűnnek nevezték a bikaviadalokat.

Ferenc pápa Luxemburg után Brüsszelben folytatja útját

Az egyházfő csütörtökön először látogatott el Luxemburgba, ahol arra szólította fel a világ egyik leggazdagabb országát, hogy növelje külföldi segélyezési hozzájárulásait, és azt is hozzátette, hogy „a gazdagság felelősséggel jár”.

Csütörtök este már Belgiumba érkezett, ahol katolikus papok által elkövetett visszaélések áldozataival is találkozik. Európai látogatása a nemrég véget ért 12 napos délkelet-ázsiai útját követte a 87 éves pápának.