Film készült Olaszország egyik leghírhedtebb maffiózójáról, de a szülővárosában nem vetítik le

2024.09.28. 06:38
Film készült Matteo Messina Denaróról, Olaszország egyik leghírhedtebb maffiafőnökéről, aki tavaly szeptemberben halt meg rákban, kilenc hónappal azután, hogy 30 évnyi szökés után letartóztatták. Az alkotást október 10-én mutatják be az olasz mozikban, azonban Denaro szülővárosának egyetlen mozijában nem kerül vászonra.

A hírhedt Cosa Nostra maffiafőnök, Matteo Messina Denaro szicíliai szülővárosában, Castelvetranóban található egyetlen mozi tulajdonosa nem hajlandó vetíteni a férfi életéről készített filmet – írja a The Guardian.

A Szicíliai levelek című, erősen fikciós filmet a velencei filmfesztiválon mutatták be, október 10-én pedig bekerül az olasz mozikba is. Salvatore Vaccarino, a castelvetranói Marconi mozi tulajdonosa azonban megtagadta az előzetes és a film vetítését. „Nem érdekel, semmi közöm hozzá” – mondta Vaccarino.

Salvatore Vaccarino a néhai expolgármesternek, Antonio Vaccarinónak a fia, akit az 1990-es években kábítószer-kereskedelemért ítéltek el.

Köztudott volt róla, hogy az olasz titkosszolgálatok nevében levelezett Denaróval, amikor a hatóságok már az elfogására törekedtek. A Szicíliai levelek című film ezen a levelezésen alapul.

A lap szerint az egyik oka annak, hogy Vaccarino nem mutatja be a filmet, az apjára való utalás lehet. Mások szerint Castelvetranóban erősen szimpatizálnak Denaróval, a film azonban negatív színben tünteti fel őt.

Giovanni Lentini, Castelvetrano polgármestere azt mondta, hogy megpróbálja meggyőzni Vaccarinót, hogy mutassa be a filmet, „hogy a polgároknak lehetőségük legyen megnézni”.

Olaszország legkeresettebb embere volt

Denaro Olaszország egyik legkeresettebb embere volt, amíg 2023 januárjában el nem fogták egy palermói klinikán, ahol rákellenes kezelésben részesült. 2002-ben életfogytiglani börtönbüntetést kapott többek között a két maffiaellenes ügyész, Giovanni Falcone és Paolo Borsellino 1992-es meggyilkolásában való részvételéért.

A férfi egyszer azzal hencegett, hogy „egy temetőt meg tudna tölteni” az áldozataival.

Denaro egyes gazdag embereknek köszönhetően menekülése alatt is fenntartotta fényűző életmódját. Az ügyészek szerint állítólag voltak közöttük politikusok és üzletemberek is. A letartóztatását megelőző hónapokban a szicíliai Trapani tartományban található Campobello di Mazarában élt egy szerény lakásban.

A Szicíliai levelekben Elio Germano játssza a maffiózót. A filmben szerepet kapott Toni Servillo is, aki a Paolo Sorrentino által rendezett A nagy szépség című Oscar-díjas film főhősét is alakította.