Szülinapi partira hívták Orbán Viktort, Csehországba utazott a kormányfő

2024.09.28. 17:41
Ma ünnepli 80. születésnapját Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnök, és az ünnepségre Orbán Viktor miniszterelnök is meghívást kapott. A születésnapi összejövetelt megelőzően a kormányfő Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel is tárgyalt.

Orbán Viktor miniszterelnök Csehországba utazott, hogy személyesen felköszöntse 80. születésnapján Milos Zeman korábbi cseh köztársasági elnököt – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Csehországi hírportálok szerint Hluboká nad Vltavouban tartják szombat este Milos Zeman volt államfő nyolcvanadik születésnapi ünnepségét, amelyre szerettein kívül számos cseh és külföldi politikust is várnak.

Robert Fico szlovák kormányfő már péntek este megérkezett a városba, rajta kívül Peter Pellegrini szlovák államfő, Andrzej Duda lengyel államfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz az eseményen.

Havasi Bertalan elmondta, hogy a miniszterelnök az ünnepséget megelőzően Andrej Babis korábbi cseh miniszterelnökkel, az ANO párt elnökével tárgyalt Ceske Budejovicében, amiről részleteket nem közölt.

Orbán Viktor Milos Zemannal utoljára februárban a V4-en találkozott, ahol az orosz–ukrán konfliktus volt a központi téma. A miniszterelnök nemrég Észak-Macedóniába utazott, ahol többek között politikai kétoldalú megbeszélést folytatott Hrisztijan Mickoszki miniszterelnökkel, Áfrim Gási parlamenti elnökkel, Timotejjel, a Debar-Kicsevó egyházmegye metropolitájával.