Megválasztották a felvidéki magyar párt új elnökét

2024.09.28. 20:07
Tisztújító kongresszust tartott szombaton a Magyar Szövetség. A szlovákiai magyar párt elnökválasztásának második fordulójában Gubík László kapta a legtöbb szavazatot.

A szlovákiai Fél községben tartott tisztújító kongresszust szombaton a Magyar Szövetség. A pártelnökválasztás második fordulójában Gubík László 77, Pandy Péter pedig 61 szavazatot kapott – számolt be róla az Új Szó.

A portál szerint az első fordulóban egyik jelölt sem kapott abszolút többséget, ezért volt szükség egy második fordulóra. A párt sajtóközleménye szerint a százötven tagú Országos Kongresszus öt elnökjelölt közül választhatott, Becse Norbert, Cziprusz Zoltán, Gubík László, Gyimesi György és Pandy Péter között.

Gyimesi György nem vállalta a jelöltséget majd kijelentette, hogy nem kíván az új elnökség tagja lenni.

Gubík László a Magyar Szövetség új vezetője évekig volt a Via Nova ifjúsági szervezet elnöke is, és a Martosi Esterházy Akadémia igazgatója.

A Magyar Szövetség a magyar nemzetiséget és a felvidéki magyarokat képviseli. A 2020-as választások idején a három meghatározó szlovákiai magyar politikai formáció egyesítette erejét, és létrejött a Szövetség névre keresztelt összefogás. Az alapító három párt között, amelyek a Szövetségen belül platformokba rendeződtek, nagy ellentétek voltak már az induláskor. Azonban a viszonylag sikeres önkormányzati választásokat követően is csak egymással foglalkoztak, aminek végül pártszakadás lett a vége.

Forró Krisztián, a felvidéki Magyar Szövetség korábbi elnöke korábban jó döntésnek nevezte, hogy a pártja beállt az államfőválasztást megnyerő Peter Pellegrini mögé. Úgy gondolja, hogy a felvidéki magyaroknak meg kell mutatniuk, hogy ők is vannak.