Felülvizsgálhatják Brüsszelben a brexitmegállapodást

2024.09.29. 13:01
A brit miniszterelnök szerdán Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel, akivel a 2025 tavaszi, Európai Unió és Egyesült Királyság közötti megállapodást készíti elő, melynek egyik fő pontja a fiatalok szabadabb mozgásáról szól. A belügyminiszter, Yvette Cooper viszont ellenzi, ugyanis a bevándorlás csökkenését szeretné elérni.

Keir Starmer a héten az Európai Bizottság elnökével folytatott találkozót arra fogja felhasználni, hogy előkészítse a brit brexitmegállapodás tavaszi felülvizsgálatát, miközben arra figyelmeztet, hogy a szorosabb kapcsolatok elengedhetetlenek lesznek kormánya törekvéseihez − írta meg a The Guardian.

A miniszterelnök szerdán Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel. Yvette Cooper belügyminiszter azonban továbbra is hevesen ellenzi azt a megállapodást, amely lehetővé tenné a fiatalok szabadabb mozgását Európa és az Egyesült Királyság között, azonban ez az intézkedés kulcsfontosságú a tavaszi tárgyalások megkezdéséhez.

Pedro Serrano, az Európai Unió brit nagykövete egy szűk körű ifjúsági mobilitási programot terjesztett elő, mely lehetővé tenné az európai fiatalok számára, hogy beutazhassanak Nagy-Britanniába, és vízummentesen tölthessenek ott el egy évet. Azonban egy átfogóbb megállapodást a brit miniszterelnök már korábban elutasított.

Az Európai Unió különösen nagy hangsúlyt fektet a fiatalok mobilitására − nyilatkozta Anand Menon, az Egyesült Királyság a változó Európában nevű intézmény igazgatója. Utalt arra, hogy az Egyesült Királyságnak is komolyan kell gondolnia a szabad munkaerő áramlását a kontinensen.

A brit miniszterelnök ugyan támogatja az erről szóló megállapodás megkötését, de munkáspárti politikusok szerint fő kritikusa a belügyminiszter, aki a bevándorlás mértékének csökkenését szeretné elérni.

A brit Munkáspárt nem tervezi, hogy csatlakozik az Európai Unió vámszövetségéhez vagy az egységes piachoz, pedig szakemberek szerint ez változtatna a gazdasági növekedési kilátásokon. Emiatt nagy nyomás van Keir Starmeren, hiszen a választók is elvárják, hogy szorosabb kapcsolat alakuljon ki az Európai Unióval.