Meghalt Jaroslava Sklenicková, a lidicei mészárlás utolsó túlélője

2024.09.29. 18:57
Meghalt Jaroslava Skleničková, akit édesanyjával és idősebb nővérével együtt a ravensbrücki koncentrációs táborba küldték, apját a nácik kivégezték. Életéről könyvet is írt Ha fiú lettem volna, lelőttek volna címmel. A lidicei mészárlás utolsó túlélője 98 éves volt.

98 éves korában meghalt Jaroslava Sklenicková, a lidicei mészárlás utolsó túlélője – írja a Radio Prague.

Sklenicková mindössze 16 éves volt, amikor 1942. május 28-án SS- és Gestapo-ügynökök géppel írt névlistákat lobogtatva, kordonnal körülvették a falut, majd megkezdték a házkutatást a Reinhard Heydrich meggyilkolásáért felelős partizánok után kutatva. Kis idő múltán letartóztattak nyolc férfit és hét nőt, akiket később senki nem látott viszont. A németek ezután elhajtottak, és meghagyták a falubelieket abban a hitükben, hogy az ellenség ezzel végzett velük. 

A falu megsemmisítéséről szóló parancsot maga Adolf Hitler fogalmazta meg: „aki a tetteseknek bármilyen segítséget nyújt vagy a tartózkodási helyüket ismeri, s ezt nem jelenti a rendőrségnek, azt egész családjával együtt agyonlövik”. A parancs részletezve így hangzott:

  • Az összes felnőtt férfit agyon kell lőni.
  • Az összes nőt koncentrációs táborba kell szállítani.
  • A gyerekeket össze kell gyűjteni, és, amennyiben elnémetesíthetők, a birodalomban SS-családoknál kell őket elhelyezni. A többit más nevelésnek kell alávetni.
  • A falut fel kell égetni, és a földdel egyenlővé kell tenni.

A közép-csehországi kis falut, végül június 10-én tették a földdel egyenlővé. A férfiakat, köztük  Sklenicková apját agyonlőtték, a nőket és a gyerekeket koncentrációs táborokba küldték. Sklenicková túlélte a mészárlást.

Életéről később könyvet is írt Ha fiú lettem volna, lelőttek volna címmel, most békésen hunyt el lidicei otthonában, családja körében – közölte lánya, Jitka Pecová.