Betilthatják a koldulást egy európai országban

2024.09.30. 21:25
Svédországban hamarosan betilthatják a koldulást. A jobboldali kormány szerint a svédeknek elegük van abból, hogy az uniós állampolgárok átutazzák fél Európát, hogy aztán az üzleteik előtt kolduljanak.

Svédország jobbközép kormánya és a szélsőjobboldali Svéd Demokrata Párt a koldulás országos betiltását fontolgatja – közölte a Politico hétfőn. 

Linda Lindberg, a Svéd Demokraták vezetője egy hétfői sajtótájékoztatón azt mondta: 

Ez jó és kétségkívül szükséges ötlet. A koldulás ritka volt Svédországban a 2010-es évek elejéig, amikor is sok uniós polgár más országokból Svédországba érkezett koldulni.

Szerinte a jelenség miatt szisztematikusabbá és körülményesebbé váltak a bűncselekmények az országban. Úgy véli, nem elfogadható, hogy az emberek átutazzák fél Európát, hogy aztán Svédországban az üzletek előtt kolduljanak. 

A koldulás tilalma a Svéd Demokrata Párt egyik választási ígérete volt, amely az ország három kormányzó jobboldali pártjával együtt csekély többséget szerzett a 2022-es országos választásokon. A Svéd Demokraták külső támogatást nyújtanak a kormánynak.

Most kijelöltek egy nyomozót annak felderítésére, hogyan lehet egy ilyen tilalmat törvényesen végrehajtani – anélkül, hogy az ütközne a nemzetközi egyezményekkel és az emberi jogokkal. Megállapításaikat 2025 júniusában terjeszthetik a svéd parlament elé.