Ártatlannak vallotta magát a férfi, aki meg akarta ölni Donald Trumpot

2024.10.01. 06:32
Hétfőn a szövetségi bíróságon ártatlannak vallotta magát Ryan Wesley Routh, aki szeptember 15-én több mint tíz órán át várakozott Donald Trump golfpályája közelében, hogy merényletet kísérelhessen meg a republikánus elnökjelölt ellen.

Mint arról beszámoltunk, az amerikai ügyészség merényletkísérlettel vádolta meg Ryan Wesley Routht egy nappal azután, hogy egy bírósági beadványból kiderült, a férfi hónapokkal ezelőtt megfogalmazott egy üzenetet, amelyben azt írta, hogy meg akarja ölni Donald Trumpot, és nem sokkal azután, hogy az 58 éves férfi megpróbált merényletet elkövetni a republikánus elnökjelölt ellen.

Ryan Wesley Routh hétfőn jelent meg egy szövetségi bíróságon, ahol, miután minden egyes vádpontot felolvastak neki, megrázta a fejét. Ügyvédjei esküdtszéki tárgyalást kértek. A meghallgatás körülbelül öt percig tartott – írja a BBC.

A férfi szeptember 15-i letartóztatása óta egy floridai börtönben van. Ha elítélik a merénylet vádja miatt, akár életfogytiglani börtönbüntetésre is számíthat.

„Mindent megpróbáltam”  

Mint arról beszámoltunk, a Donald Trump elleni júliusi merényletkísérlet után ismét támadást terveztek a Republikánus Párt elnökjelöltje ellen. Ryan Wesley Routh közel 12 órán át táborozott egy floridai golfpálya előtt, felszerelkezve élelemmel és egy puskával, lesben állva az elnökjelöltre. Végül a titkosszolgálat egyik ügynöke meghiúsította a lehetséges támadást, és tüzet nyitott.

Szeptember 23-án új bírósági iratokat hoztak nyilvánosságra, amelyek arra utalnak, hogy a férfi hónapok óta tervezte a támadást. Egy előre megírt levélben Ryan Wesley Routh előrevetíti a republikánus elnökjelölt elleni sikertelen merényletkísérletet.

„Mindent megpróbáltam, és mindent beleadtam, amit csak tudtam” – olvasható a levélben, amelyben pénzjutalmat ajánlottak fel annak, „aki befejezi a munkát”.

A szeptember 24-én nyilvánosságra hozott nyolcoldalas vádirat a merényletkísérlet vádja mellett a férfit a következőkkel is vádolja:

  • lőfegyver birtoklása erőszakos bűncselekmény elkövetése céljából,
  • lőfegyver birtoklása bűnözőként,
  • törölt sorozatszámú lőfegyver birtoklása,
  • szövetségi tisztviselő megtámadása.