Orbán Viktor az Európai Tanács megválasztott elnökével tárgyalt

2024.10.01. 13:20
A Karmelita kolostorban tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Antonio Costa, az Európai Tanács új elnöke. A Miniszterelnöki Sajtóiroda tájékoztatása szerint a megbeszélés egyik kiemelt témája a soros magyar EU-elnökség programja volt.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta Antonio Costát, az Európai Tanács (EiT) új elnökét, aki december 1-jén lép hivatalba – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

Costa még az idei év során minden tagállamba el kíván látogatni, e tárgyalássorozat egyik legelső állomása Budapest. A keddi megbeszélés témái a soros magyar EU-elnökség programja és az új EiT-elnök célkitűzései voltak – közölte Havasi Bertalan.

A találkozóra azután került sor, hogy a magyar kormányfő hétfőn kongói kollégájávalFélix Tshisekedivel találkozott, és stratégiai együttműködési megállapodást kötött az afrikai ország képviselőjével, ami három pillért foglal magában: gazdaságit, infrastruktúra-fejlesztésit és oktatásit. Magyarország támogatja az afrikai ország nemzetközi szervezetekben való jelölését.