Bomba robbant egy japán repülőtéren, lezárták a területet

2024.10.02. 14:06
Bomba robbant a japán Miyazaki repülőtéren szerdán, a detonáció egy körülbelül 7 méter széles és 1 méter mély krátert okozott a gurulóút közepén. Sérültekről nem érkezett jelentés. Csaknem 90 járatot felfüggesztettek, de a japán kormány szerint csütörtök reggelre befejeződnek a javítási munkálatok.

Lezárták a délnyugat-japáni Miyazaki város repülőterét szerda reggel, miután a futópálya közelében, a gurulóúton felrobbant egy valószínűleg második világháborús amerikai bomba, amelyet a „kamikaze” támadások megfékezésére dobtak le. A történtek miatt csaknem 90 járatot töröltek. 

A robbanás következtében egy körülbelül 7 méter széles és 1 méter mély kráter keletkezett a gurulóút közepén – közölte a japán közlekedési minisztérium egyik tisztviselője az NBC News beszámolója szerint. 

A Japán Önvédelmi Erők tűzszerésze később megállapította, hogy a robbanás oka egy amerikai bomba volt, amelyet a földfelszín alá temettek, és valószínűleg egy háborús légitámadásból származik.

Sérültekről nem érkezett jelentés, de élő kamerafelvételek tanúsága szerint a robbanás előtt két perccel repülőgép gurult a közelben. 

A kifutópályát lezárták, így 87 járatot fel kellett függeszteni, de közölték, hogy további robbanásoktól nem kell tartani. A japán kormány szóvivője szerint a javítási munkálatok csütörtök reggelre befejeződnek.

A Kyushu sziget délkeleti végén fekvő Miyazaki repülőtere a második világháború végéig a japán haditengerészet bázisa volt, ahonnan több száz fiatal „kamikaze” pilóta indult utolsó küldetésére – olvasható Miyazaki város honlapján. Korábban több fel nem robbant bombát találtak a város repülőtéren.