Katonai tanácsadókat küldhet Ukrajnába az Európai Unió, reagált a magyar kormány

2024.10.02. 15:57 Módosítva: 2024.10.02. 18:34
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Geszten reagált az EU tervére, mely szerint katonai tanácsadók küldésével segítenének Ukrajnának az Oroszországgal szemben vívott háborújában. A tárcavezető közölte, hogy a magyar kormány nemet mondott a javaslatra, amit már az EU brüsszeli külügyi szolgálatának is jelzett.

Magyarország elutasítja a háborús eszkaláció veszélyével járó újabb európai uniós javaslatot, amelynek értelmében a közösség katonai tanácsadókat vezényelne Ukrajnába a kiképző művelet koordinálására – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Geszten, ahol a kormány háromnapos kihelyezett kormányülést tart.

A külügyi tárca közleménye szerint Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy az EU 2022 novemberében döntött az ukrán katonák kiképzésének megindításáról a tagállamok területén, amelyben Lengyelország játssza a fő szerepet.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország ebben a misszióban nem vesz részt, ahhoz katonát, pénzügyi forrást nem ad, és az ország területén sem történik ilyen kiképzési művelet.

„Két évvel ezelőtt már világossá tettük, hogy nem veszünk ebben részt, ugyanakkor nem akadályoztuk meg a többieket abban, hogy saját belátásuk szerint ebben az akcióban részt vegyenek” – tette hozzá a külügyminiszter.

Szintet lépne Ukrajna támogatásában az Európai Unió

Szijjártó Péter rámutatott, hogy a misszió kétéves mandátumának meghosszabbítása most kerül napirendre, de hosszú vitákat és tárgyalásokat követően egy rendkívül veszélyes javaslat került beterjesztésre, ugyanis ez nem pusztán a művelet időbeli kiterjesztéséről szólna, hanem az EU katonai tanácsadókat is küldene Ukrajnába koordinálási feladatok végrehajtására. Ez a miniszter szerint a háború eszkalációs kockázata szempontjából kifejezetten veszélyes lépés. 

Itt ugyanis az történne, hogy már nem csak az Európai Unió területén történne kiképzés, hanem a kiképzésben részt vevő európai uniós katonai tanácsadók Ukrajnába kerülnének kihelyezésre

– fogalmazott a tárcavezető.

„Veszélyes javaslat, sajnos, és úgy látjuk, a háború eszkalációjának, tehát továbbterjedésének kockázatát jelentősen növelné. Veszélyes ránk, Magyarországra nézve is, hiszen ha eszkalálódik a konfliktus, akkor az először mindig a szomszédságban eszkalálódik, nem több ezer kilométerrel odébb” – hangsúlyozta.

Úgyhogy ezen javaslatra mi nemet mondunk, ezt már jeleztük is az Európai Unió külügyi szolgálatának Brüsszelben, hogy ebben a formában a javaslatot nem áll módunkban támogatni. Kértük őket a javaslat átdolgozására

– jelentette ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere.

Kiemelte, hogy Magyarország továbbra sem vesz részt ebben a műveletben akkor sem, ha folytatódik, de jelenlegi formájában a kormány biztosan nem fogja támogatni a hosszabbítást. „A háborúnak véget kell vetni, mi a béke pártján állunk. Mi minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely békét hozhat, de semmilyen olyan kezdeményezést nem támogatunk, amely a háborús eszkaláció kockázatával, annak növekedésével járna. Márpedig a mostani brüsszeli javaslat ilyen, így nemet mondunk rá” – összegzett.