Megérkeztek az eredmények: kiderült, megjelent-e a halálos kór Európában

2024.10.03. 19:16
Negatív lett a Hamburgban Marburg-vírus gyanújával kórházba szállított két személy egészségügyi vizsgálati eredménye, nem ez a vírus fertőzte meg őket – közölték csütörtökön a német hatóságok.

A két érintettet szerdán szállították kórházba, mert tüneteik alapján attól tartottak, hogy az életveszélyes vérzéses lázzal járó betegségben fertőződtek meg. Aznap érkeztek Németországba Ruandából – ahol az elmúlt hetekben többen meghaltak a betegségben –, és már az utazás alatt felhívták az egészségügyi hatóságokat, mivel vírusfertőzéses tünetektől szenvedtek.

Egyikük egy orvostanhallgató, aki külföldi betegek kezelésekor került kapcsolatba egy fertőzöttel. Őt a legfeljebb 21 napos lappangási idő végéig továbbra is megfigyelés alatt tartják, és a Hamburg-Eppendorfi Egyetemi Orvosi Központ (UKE) egy speciális területén elkülönítve marad.

Ezt követően otthonában kell elkülöníteni és az egészségügyi hivatal felügyelete alatt tartani. Kísérőjét a hétvégén szintén megfigyelik az UKE-ben.

A Marburg-vírus magas lázat, vérzéseket, izomfájdalmat, hasi görcsöket, hasmenést és véres hányást is okozhat. A hatóságok feljegyezték mindazoknak az elérhetőségét, akik kapcsolatba kerülhettek a két beteggel, de karantén elrendelésének egyelőre nem látták szükségét.

Csaknem 90 százalékos halálozási ráta

A németországi Marburg városáról elnevezett – az ebolához hasonló – vírust 1967-ben fedeztek fel, miután kutatás céljára szánt kísérleti majmokkal behurcolták azt Marburgba. A vírus közeli érintkezés révén terjed a fertőzöttek testnedvei által vagy fertőzött felületeken, például ágyneműn keresztül. A fertőzés lappangási ideje 2-21 nap, és kezelés, orvosi ellátás híján

az esetek akár 88 százalékában végzetes lehet.

Ruandában nemrég tört ki a Marburg-járvány. Sabin Nsanzimana egészségügyi miniszter szerint eddig tízen hunytak el a kórban, és október 1-ig összesen 29 fertőzést erősítettek meg. A jelenleg kezelés alatt álló 19 személy túlnyomó részben egészségügyi dolgozó, akiket karanténba helyeztek.

Virológust kérdeztünk

Az óriási riadalmat kiváltó vírussal kapcsolatban az Index Tóth Sándor virológust, immunológust kérdezte, aki elmondta, hogy „ilyenkor szigorú járványügyi protokoll lép életbe. A Marburg-vírus cseppfertőzéssel nem, csak váladékkal, testnedvekkel való kontaktus útján terjed. „Ezért a fertőzöttek ágyneműjét, ruháit, sőt a matracot is, amin aludtak, nagy hatékonyságú fertőtlenítőszerrel kezelik, sok esetben elégetik, ugyanis akár a víz is kioldhatja a textíliából. Afrikában éppen ezért jelent kockázatot, hogy a nők abban a folyóban, tóban mosnak, ahonnan az ivóvizet hordják a családnak”.

A virológus azt is megemlítette, hogy már kifejlesztettek a Marburg-vírus elleni oltást, azonban nem engedélyeztethető, mert nem tesztelhető megfelelően. Egyrészt nem igazolható, hogy valaki az oltás miatt nem fertőződött meg az épp érintett területen, másrészt mivel a vakcina megelőzésre szolgál, etikátlan az állatkísérletekben ugyan jól működő szerrel az egészséges emberek oltása.