Ausztriában és Olaszországban ismét havazik

2024.10.04. 18:49
Az Alpok és a Dolomitok magasabban fekvő területein egy mediterrán ciklonnak köszönhetően újra havazás váltotta az esőzést, ami miatt jelentős mennyiségű csapadék hullt az osztrák és olasz sípályákra. Ezek általában novemberben indulnak be.

Télies időre váltott az időjárás az Alpokban és a Dolomitokban. Egy mediterrán ciklon okozott havazást, ami miatt jelentős mennyiségű csapadék hullott Karintia, Kelet-Tirol és Salzburg tartomány egyes részein. Ezek közül kiemelkedik a Magas Tauern és a Karavankák. A Turracher Höhén péntek reggelre 35 centiméter friss hó esett − írta meg a sielok.hu.

A kapruni gleccseren mintegy fél méter hó hullt le, de Bad Gasteinnél is hasonló mennyiség jött össze. A Wildkogelen és az Obertauernen 30 centiméter, Zauchenseeben és Flachauban 20 centiméter friss hó esett.

1700 méteres magasságban Nassfeldnél 60 centimétert jelentettek. Ausztriában szombatig várható tovább havazás, melyhez 3000 méter felett mínusz 10 fokos hideg társul.

Eközben Olaszországban

A Dolomitokat is elérte a mediterrán ciklon, amely Olaszországban is rengeteg csapadékkal járt. A folyók több helyen kiléptek a medrükből. Péntek reggelre már 15-40 centiméter friss hó esett 1800 méteres magasság felett.

A hegyekben 1300-1500 méteres magasságban az esőt havazás váltotta, 1700 méter felett összefüggő hótakaró alakult ki. A Dolomitok pénteki adatai szerint 2580 méteren 46 centiméteren állt a mérce. A Stelvio-hágón is nagyjából ugyanilyen mennyiség alakult ki − számolt be róla szintén a sielok.hu.

A havazás szombat déltől folytatódhat, de a jövő hét elejétől ismét őszies időjárás várható Olaszország északi részén. A sípályák általában csak november végétől indulnak be.