Felhőszakadás és heves áradások sújtották Bosznia nagy részét, legalább 14 ember meghalt

2024.10.04. 17:28
Csütörtök éjjel hatalmas esőzés érte Bosznia-Hercegovinát, legalább 14 ember halt meg az áradások és földcsuszamlások következtében. Több helyen az utak és vasúti sínek is megrongálódtak. Horvátországot és Montenegrót is érintette a szélsőséges időjárás.

Péntekre virradó éjszaka óriási felhőszakadás sújtotta Bosznia-Hercegovinát, melynek középső és déli részén több településen legalább 14 ember esett áldozatul az áradásoknak és földcsuszamlásoknak. A mentőszolgálatok az ország déli részén több ember eltűnéséről is beszámoltak. Önkéntesek és a hadsereg is bekapcsolódott a kutatásba, az utakat lezárták, és több helyen áramkimaradást is tapasztaltak − tájékoztatott az AP News.

Zukan Helez védelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy csapatokat vezényeltek a térségbe, valamint arról is beszélt, hogy óráról órára kapnak híreket az áldozatokról.

Az áradások során egy terhes nő elvetélt, miközben kimentették a vízből, és a regionális kórházba vitték, jelenleg az asszony életéért küzdenek az orvosok. Rajta kívül egy gyermeket is sikerült kimenteni.

Jablanica az áradások miatt közúton és vasúton is megközelíthetetlen, továbbá áramkimaradások is nehezítik a kommunikációt a településsel. Az állami mentőszolgálat felhívta a lakosság figyelmét, hogy ne hagyják el otthonaikat.

A boszniai média drónfelvételein jól láthatók az áradások következményei és a megrongálódott utak, de heves esőzésekről érkezett jelentés Horvátországból is, emiatt több utat lezártak, és a Száva áradására figyelmeztetnek.

Az Adriai-tenger partvidékén heves szél is akadályozza a közlekedést, az esőzések okozta villámárvizek több horvátországi települést is veszélyeztetnek. Montenegróban is jelentettek özönvízszerű esőzések okozta áradásokat, melyek falvakat zártak el a külvilágtól.