Akár tíz évre is börtönbe kerülhet Orbán Viktor szövetségese

GettyImages-1404278916
2024.10.04. 12:26
A közvélemény-kutatások szerint Marine Le Pen francia szélsőjobboldali vezető közelebb került az elnökválasztás megnyeréséhez, mint valaha. Egy szeptember végén kezdődött per azonban megpecsételheti politikai jövőjét.

Marine Le Pent és pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek 26 másik tagját – köztük jelenlegi és volt francia törvényhozókat és európai parlamenti képviselőket – azzal vádolják, hogy „rendszerszerűen” kezeltek hűtlenül európai parlamenti pénzeket. Gyakorlatilag arról van szó, hogy az uniós szabályok megsértésével olyan személyeknek ítélték oda a parlamenti asszisztensi szerződéseket, akik többnyire a párt működtetésével, nem pedig európai uniós ügyekkel foglalkoztak. A feltételezett rendszer 2004 és 2016 között működött.

Le Pen többször is tagadta a vádakat.

A háromszoros elnökjelölt számára a tét óriási. Ha a két hónapos eljárás végén bűnösnek találják, akár 10 évre is börtönbe kerülhet, és akár 1 millió eurós pénzbüntetésre is számíthat. Bár ez a kimenetel nem valószínű, a közhivatalok betöltésétől való ötéves eltiltás azért fenyegeti – ez pedig megakadályozná, hogy induljon a 2027-es elnökválasztáson – írja a Politico

Le Pen már közölte, hogy indulni kíván a következő választásokon. Egy nemrégiben készült felmérés szerint Le Pen a szavazatok akár 40 százalékát is megszerezhetné az első fordulóban, ha most tartanák az elnökválasztást.

Az ügyészség közleményében az áll, hogy az Európai Parlamenttől értesültek arról, hogy a Nemzeti Tömörülés évente több millió eurót költött parlamenti asszisztensekre, akiknek többsége kulcspozíciókat töltött be a pártban.

Az Európai Parlament jogászai úgy vélik, hogy ebben az esetben a parlamentet mind pénzügyi, mind pedig hírnevét érintő kár érte

– áll a parlament sajtószolgálatának a laphoz eljuttatott közleményében.

A francia szélsőjobboldal más, ismert személyiségei is érintettek, köztük Jean-Marie Le Pen, a párt alapítója és Marine Le Pen apja, valamint több választott tisztségviselő, például Louis Aliot, a dél-franciaországi Perpignan város polgármestere és Marine Le Pen korábbi élettársa.

Az idősebb Le Pen, aki 96 éves, nem lesz jelen a tárgyaláson, és romló egészségi állapota miatt jogi védelem alá helyezték.

Kulturális különbségek

Nem a Nemzeti Tömörülés az első francia párt, amelyet azzal vádolnak, hogy az EP-forrásokkal visszaélve belpolitikai célokra fordított pénzeket.

Az év elején a centrista Demokratikus Mozgalom (MoDem), az Emmanuel Macron francia elnököt támogató koalíció tagja 300 ezer eurós bírságot kapott hasonló vádak miatt. Az Európai Parlament eredetileg 1,4 millió eurós veszteséget becsült abban az ügyben, de később 293 ezer euróra csökkentette az összeget – írja az Agence France-Presse.

A MoDem-ügy legjelentősebb szereplője François Bayrou, Macron első igazságügyi minisztere volt, ő az egyik első komoly politikai szereplő, aki a francia elnök mögé állt. Bayrout felmentették, de több más párttisztségviselőt, köztük öt volt európai parlamenti képviselőt, pénzbüntetésre vagy felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A Nemzeti Összefogás azzal érvel, hogy ezek az esetek a párizsi és brüsszeli kulturális különbségekből fakadnak, más a hozzáállás ugyanis abban, hogy ki számít politikai párt alkalmazottjának.

„A francia politikai pártokban a fizetett alkalmazott a kivétel, az önkéntesség pedig a szabály, de más európai politikai kultúrákban ez nem így van” – mondta a Nemzeti Összefogás egyik vezető tisztségviselője, aki névtelenséget kérve beszélt.

Jordan Bardella, a Nemzeti Összefogás jelenlegi elnöke nem áll bíróság elé. A kérdéses időszakban ugyanis még nem választották be az Európai Parlamentbe, és nem töltött be kulcsfontosságú párttisztségeket.

Az eljárás előnyei

Bár a büntetőperek általában károsak a politikusok számára, néha van kivétel. A Nemzeti Tömörülés azt reméli, hogy Donald Trump volt amerikai elnökhöz hasonlóan az eljárást a maga javára fordíthatja. Le Pen eltökélt szándéka, hogy a per során végig a figyelem középpontjában maradjon.

Marine végig látható lesz

– mondta a párt egy magas rangú törvényhozója.

A képviselő hozzátette, hogy Le Pen úgy véli, jelenléte befolyásolhatja a végeredményt, különösen azért, mivel korábban, a politikába való belépése előtt ügyvédként dolgozott.

„Olyan lesz, mintha újra ügyvédi talárban lenne” – tette hozzá a forrás.

A lehetséges következmények ellenére a pártban egyesek kezelhetőnek tartják az esetleges elmarasztaló ítéletet. Úgy vélik, a párt támogatói kiállhatnak Le Pen mellett, függetlenül attól, hogy a bíróságok hogyan döntenek.

Mindig is nagyon jól kezeltük a bírósági ítéleteket, és a szavazóink még jobban

– mondta a Nemzeti Összefogás politikusa.

(Borítókép: Marine Le Pen 2022. június 21-én Párizsban. Fotó: Antoine Gyori / Corbis / Getty images)