Óriási számot mondott be a miniszterelnök: kétharmad magyarországnyi román távozott külföldre

2024.10.04. 05:53
A román miniszterelnök szerint az egész rendszerváltás utáni politikustársadalom hibás azért, hogy immár a 6,5 milliót közelíti a szülőföldjükről elvándorolt, boldogulását külföldön kereső románok száma.

Marcel Ciolacu csütörtökön egy külhoni románokat megszólító üzleti konferencián beszélt a jelenségről. Kiemelte, hogy csak 2008–2022 között több mint 3 millió román emigrált.

Meglátása szerint, bár nincs pontos adat a külföldön élő románokról, és az elemzők is különböző becslésekkel dolgoznak, de 

ha beleszámolják a Moldovából emigrált 1,2 millió embert is, akkor számuk immár a 6,5 milliót közelíti.

Mint mondta, ez hatalmas veszteség, akkor is, ha a külföldön élő románok évente a GDP 2 százalékát kitevő összeget, 6,5 milliárd eurót küldenek Romániába hátrahagyott családtagjaik támogatására.

Nemcsak a hozzáadott értéket veszítjük el, Románia jövőjét is elveszítjük, hiszen azok a fiatalok, akik ma külföldön dolgoznak és fejlődnek, külföldön alapítanak családot

– mutatott rá a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a Nagy-Britanniában, Olaszországban, Spanyolországban élő román diaszpóra átlagéletkora 31-33 év közöttire tehető.

Az orvosok már visszatérőben vannak – tette hozzá 

Arról is beszélt a kormányfő, hogy Románia számára nagy esélyt jelent, hogy „Európa egyik legbiztonságosabb országa, ma biztonságosabb, mint Nagy-Britannia, Olaszország vagy Spanyolország”, ahol népes román közösségek élnek. A kormányfő szerint nem elég pénzzel támogatni az emigrációban élő románok hazatérését, fontos az a politikai stabilitás is, amelyet az utóbbi néhány év nagykoalíciós kormányzása teremtett.

Marcel Ciolacu biztatónak nevezte, hogy a tavalyi volt az első év, amikor 190 ezer külföldön élő román hazaköltözött szülőföldjére – köztük sok orvos is, úgyhogy szerinte az országnak sikerült megállítania az orvosok exodusát.