Hamarosan forgalomba kerül a Szabadka-Újvidék gyorsvasút

2024.10.04. 17:55
Alekszandar Vucsics köztársasági elnök megtekintette Szabadkán a vasútállomás felújítási munkálatait. Az államelnök szimbolikusan vonaton érkezett Belgrádból Szabadkára, az utazásra felesége, Tamara Vucsics is elkísérte. Az elnök elégedetlenségének adott hangot, hogy a vasútállomás felújítási munkálatai nem terjedtek ki a magyar feliratok kihelyezésre. Szerinte ezért nem lehet a tervezett időpontban átadni a forgalomnak a szinte teljesen új komplexumot. Az átadóra Orbán Viktor magyar miniszterelnök is hivatalos lesz.

Alekszandar Vucsics elégedett az új Szabadkát Újvidékkel összekötő vasúttal. Elmondása szerint csak azért késtek 5,5 percet, mert egyesek rendre ellopják a hálózati vezetékeket. Azzal ugyancsak elégedett, hogy a munkálatok határidő előtt fejeződtek be – közölte a vajdasági Magyar Szó.

A szabadkai vasútállomáson az újságírókhoz szólva elégedetlenségének adott hangot, amiért a szinte befejezett vasútállomáson minden felirat kizárólag szerb és angol nyelvű. Szerinte emiatt az eredeti tervek ellenére nem lehet 5-6 napon belül megnyitni a vasútállomást.

Stevan Bakics polgármesterrel közölte, hogy Szabadkán ilyesmi megengedhetetlen, a vasútállomás felújítási, illetve korszerűsítési munkálatai csakis akkor lesznek befejezettnek tekinthetők, ha elkészülnek a háromnyelvű – szerb, magyar és angol – feliratok.

Itt az angolnál sokkal fontosabb a magyar nyelv

– mondta Alekszandar Vucsics, aki bejelentette, hogy a Szabadka-Újvidék vasútvonalat november 24-i átadási ünnepségre Orbán Viktor miniszterelnököt is meghívja.

Alekszandar Vucsics a szabadkai házigazdákhoz szólva elmondta, hogy Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke nem volt jelen a szabadkai vasútállomás megtekintésén, de mint kiemelte, a VMSZ, illetve a párt tevőleges hozzájárulása nélkül nem sikerült volna megvalósítani sem ezt, sem az egyéb projektumokat.

A vasútállomáson az államelnökkel sétáló újságírók azt is hallhatták, hogy Pásztor Bálint távollétének az az oka, hogy a házigazda nem hívta meg.

Mint ahogy az Index megírta, október 10-ig tart a Budapest–Belgrád gyorsvasút utolsó, száz kilométeres szerbiai szakaszának tesztelése Szabadka és Újvidék között. Ha minden a terveknek megfelelően zajlik, november 25-én újraindul az első menetrendszerű járat. A magyar szakasz várható befejezéséről semmit sem tudni.