Történelmi jelentőségű szavazás következhet a brit parlamentben az aktív eutanáziáról

2024.10.05. 06:30
Brit munkáspárti képviselők törvényjavaslatot nyújtottak be az aktív eutanáziáról, melyet 2015-ben már egyszer leszavaztak. Jelenleg is megosztott a törvényhozás a kérdésben. Az öngyilkosságban való segítségnyújtás illegális az országban, amely több éves börtönbüntetéssel sújtható. Magyarországon Karsai Dániel próbált eredményt elérni a kérdésben a közelmúltban.

Brit képviselők javaslatokat fogalmaztak meg a halálos betegek eutanáziához való jogáról, melyet egy munkáspárti képviselő terjesztett be. A törvényjavaslat ebben a hónapban kerül a londoni parlament elé − írta meg a Politico.

Kim Leadbeater munkáspárti képviselő szerint eljött az ideje az eutanáziáról szóló törvény megvitatásának, melyet már egyszer 2015-ben elutasítottak. A részletek véglegesítése ugyan még zajlik, de várhatóan a korábbi igazságügyi miniszter által benyújtott törvényjavaslatot veszi alapul.

Keir Starmer brit miniszterelnök korábban azt nyilatkozta, hogy személyesen elkötelezett a törvény módosítása mellett, és megválasztása után ígéretet tett arra, hogy megvitatják ezt a javaslatot. A képviselők lelkiismereti szabadságukra hivatkozva voksolhatnak, nincs egységes pártutasítás a kérdésben. Az öngyilkosságban való segítségnyújtás Nagy-Britanniában illegális, és legfeljebb 14 év börtönbüntetéssel sújtható.

Megosztottak a brit képviselők a kérdésben

Egy ismert brit műsorvezető, Esther Rantzen kampányolt az aktív eutanázia ügyében, aki tüdőrákosként egy svájci céghez fordult segítségért, ugyanis a közép-európai ország mellett Ausztria, Kanada és az Egyesült Államok 11 államában már legalizálták az eutanázia ezen formáját, valamint Skócia fontolgatja a törvénymódosítást.

A brit energiaügyi miniszter kegyetlennek nevezte a jelenlegi szabályozást, és támogatja a módosítást. Az egészségügyi miniszter ugyan 2015-ben még a törvény ellen szavazott, de a szabad választás jogát hangsúlyozva megváltoztatta véleményét.

Tanni Grey-Thompson egykori paralimpikon viszont ellenzi a „kiszolgáltatott emberekre gyakorolt hatásokkal kapcsolatos aggodalmak” miatt. Egészségügyi szakemberek és vallási vezetők is kétségeket fogalmaztak meg, de nincs egységes álláspont az ügyben.

Karsai Dániel is ezért lobbizott az Emberi Jogok Európai Bíróságánál

A szeptember 28-án gyógyíthatatlan betegségben meghalt Karsai Dániel szerint az életvégi döntések meghozatalának teljes magyarországi tilalma alapvető emberi jogokat sért, így különösen az emberi méltóságból fakadó önrendelkezési jogot, az embertelen, megalázó bánásmód tilalmát, valamint a világnézeti meggyőződés szabad megválasztásához való jogot. Minthogy Magyarországon a jogsérelem orvoslására jogi út nem áll rendelkezésre, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult.

A létezés ezen formája számomra mindenfajta értelmet és méltóságot nélkülöz. Ebben a helyzetben szilárd meggyőződésem szerint joggal igényelhető, hogy az embernek legyen joga az értelmetlen szenvedés helyett méltósággal befejezni az életét. Magyarországon a hozzám hasonló helyzetben lévő, gyógyíthatatlan kórban szenvedő betegeknek nincs erre lehetősége.

− írta Karsai Dániel korábban a betegségével, az ALS-sel kapcsolatban.