Frankfurter Allgemeine Zeitung: A német nagykövet tiszteletlenül bánt a magyarokkal

2024.10.05. 16:05
Orbán Viktor helyett Berlin minden bizonnyal egy megbízhatóbb partnert szeretne, olyat, aki nem űz rendszeresen tréfát az Európai Unióból, és nem közeledik Vlagyimir Putyinhoz – írta pénteki véleménycikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ám ebben most külön kiemelték, tiszteletlenség a magyar választókkal szemben, hogy a német nagykövet kijelenti, „gondolják át, mennyiben teszi a magyar kormány működése jobbá az életüket magyarként”.

„Tisztelet Magyarország iránt” címmel jelent meg Thomas Jansen szerkesztői kommentárja a Frankfurter Allgemeine Zeitungban – szúrta ki a Mandiner. Ebben arról írnak, hogy a német nagykövetek külföldön egyértelmű megbízással rendelkeznek: az adott országban a német érdekeket kell képviselniük. Thomas Jansen szerint ezekről az érdekekről időnként megoszlanak a vélemények.

„Azonban egy dolognak mindenképpen világosnak kell lennie: egy diplomatának mindenáron el kell kerülnie, hogy egy demokratikus állam polgárainak választási ajánlásokat adjon, vagy akár csak ennek látszatát keltse. Ez akkor is érvényes, ha a Fideszről és Magyarország miniszterelnökéről, Orbán Viktorról van szó.” Majd kiemelte: a német nagykövet Budapesten a német egység napján elmondott beszédével megsértette ezt az alapelvet, a Német Szövetségi Köztársaság kárára.

Tisztességtelen a választókkal szemben

Ahogy arról beszámoltunk, Julia Gross német nagykövet szerdán tartott megemlékezést a német egység napja alkalmából. Itt arról beszélt, hogy a magyar kormány letért a két nép barátságának útjáról, valamint hogy színjáték volt a svéd NATO-csatlakozás késleltetése. Emellett a német autógyárak vezetői pesszimisták az autóipar üzleti kilátásait illetően.

Orbán Balázs 1956-tal kapcsolatos szavait felháborítónak értékelte, ennek kapcsán egy közös szóbeli tiltakozást, demarsot fogalmazott meg a francia nagykövettel együtt. Orbán Viktor miniszterelnök is megjegyezte, Orbán Balázs hibát követett el. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német nagykövet kijelentéseire úgy reagált, azok „elfogadhatatlanok”, ezért a nagykövetet bekérette a minisztériumba.

Érdemes kemelni, hogy a Frankfurter Allgemeine Zeitungbanban Thomas Jansen arra is kitért, hogy „Orbán helyett Berlin minden bizonnyal egy megbízhatóbb partnert szeretne, olyat, aki nem űz rendszeresen tréfát az Európai Unióból, és nem közeledik Putyinhoz”. Azonban véleménye szerint tiszteletlenség a magyar választói akarattal szemben, hogy a német nagykövet kijelenti, hogy „gondolják át, mennyiben teszi a magyar kormány működése jobbá az életüket magyarként”. 

Majd hangsúlyozta, „ezen túlmenően egy ilyen felsőbbrendű kioktatás eleve kudarcra van ítélve. Melyik magyar hagyná, hogy ez hasson rá? A kérdés inkább az, hogyan teljesítheti jobban feladatát a német diplomácia” – zárta cikkét Thomas Jansen.