Felmentést kért Magyarország az uniós migrációs szabályozás alól

2024.10.07. 18:44
Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter hétfőn levélben tájékoztatta Ylva Johanssont, az Európai Bizottság belügyi biztosát arról, hogy Magyarország – a Holland Királysághoz hasonlóan – kimaradását kéri az Európai Unió menekültügyi és migrációs szabályozásaiból, amennyiben a jövőben szerződésmódosításra kerülne sor, és ennek érdekében megindítja a megfelelő eljárásokat.

Mint írtuk, Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter Strasbourgban jelentette be szeptemberben, hogy Magyarország is csatlakozik Hollandia intézkedéseihez, és mentességet kér az uniós migrációs paktum alól.

Bóka János hétfői Facebook-bejegyzésében azt írta: Magyarország kormánya elkötelezett amellett, hogy határozott lépéseket tegyen határainak védelméért és a nemzetbiztonságot veszélyeztető illegális migráció megfékezéséért.

Úgy véljük, hogy jelenleg a migráció feletti erősebb nemzeti kontroll visszaállítása az egyetlen lehetőség arra, hogy e célokat elérjük, és az illegális migrációt hatékonyan megfékezzük

– tudatta a miniszter.

Hozzátette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a schengeni övezet mellett, ami az illegális migráció és a biztonsági fenyegetések miatt elhúzódó és széles körben bevezetett belső határellenőrzések eredményeként sajnos széttöredezetté vált – fűzte hozzá Bóka János.

Mint írtuk, az Európai Unió Tanácsa májusban véglegesen jóváhagyta az uniós migrációs és menekültügyi paktum reformjáról szóló új rendelet valamennyi jogalkotási fejezetét. A határozat egyebek mellett a menedékjog iránti kérelmek gyorsabb elbírálásáról, a maradásra jogosulatlanok hatékonyabb visszaküldéséről és a migránsok tagállamok közötti elosztását előíró szolidaritásról is rendelkezik. A tagállamoknak két évet adtak arra, hogy a rendelkezéseket nemzeti jogrendjükbe ültessék.