Óriási pusztítás várható, újabb hurrikán érkezik az Egyesült Államokba

2024.10.07. 18:49
Alig vonult el a Helene hurrikán, szerdán már eléri Florida partjait a Milton névre hallgató, négyes erősségű trópusi vihar. Az állam lakosságát már figyelmeztette a kormányzó, hogy ismét óriási pusztítás jöhet, valamint Florida legnagyobb evakuálása következhet. Tíz napja vonult el a korábbi hurrikán, de még zajlik a károk eltakarítása.

A Milton hurrikán négyes kategóriájú viharrá erősödött, miközben az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ szerint az Egyesült Államok felé tart. A viha, mely a Yucatán-félsziget felől közelíti meg a kontinenst, várhatón szerdán éri el Florida partjait. Az állam lakosságát már figyelmeztették, hogy ez lesz a legnagyobb evakuálás, amely az utóbbi években történt Floridában. Ron DeSantis kormányzó szerint a Milton hurrikánnak jelentős hatásai lehetnek − tájékoztatott a BBC.

Az újabb vihar tíz nappal azután érkezik, hogy a Helene hurrikán végigsöpört az Egyesült Államok délkeleti részén, ahol legalább 225 ember halálát okozta, és több száz eltűntet továbbra is keresnek.

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ közlése alapján hétfő reggel a vihar már elérte a 240 kilométer/órás sebességet, és szerdán érkezik meg Tampa Bay környékén, majd északkeleti irányban folytathatja pusztítását. A központ figyelmezteti a lakosságot, hogy hétfőtől özönvízszerű esőzések és áradások követhetik a Milton hurrikán útját. Keddtől, illetve szerdától hatalmas széllökések is várhatók a térségben. A csapadék mennyisége helyenként elérheti a 38 centimétert, a part menti területeken pedig akár 1,5-3,5 méter magas hullámok is kialakulhatnak.

Florida lakossága megkezdte felkészülését a viharra, az állam déli részén homokzsákokat töltenek, valamint a benzinkutaknál óriási sorok kígyóznak. A kormányzó hétfői figyelmeztetése szerint a vihar az előrejelzések szerint nem fog gyengülni az állam területén. A 2017-es Irma hurrikán óta most lehet a legnagyobb evakuálás a térségben.

Még véget sem értek a Helene hurrikánt követő utómunkálatok

Az új hurrikán közeledtével az amerikai kormány arra figyelmeztet, hogy a Helene hurrikán utáni takarítási munkálatok évekig is eltarthatnak. Az érintett területeken több száz utat továbbra is lezártak, ami akadályozza a segélyek eljuttatását a katasztrófa sújtotta településekre.

Szeptember végén négyes kategóriájú hurrikánként érte el a szárazföldet a Helene hurrikán, amely épületeket rongált meg, áradásokat okozott, és miatta több millió lakásban szünetelt az áramszolgáltatás. Több államban is halálos áldozatokról számoltak be, köztük Floridában, Georgiában, Tennessee-ben és Virginiában, de a legsúlyosabban Észak-Karolinát érintette a vihar.

Joe Biden amerikai elnök további ötszáz katona bevetését rendelte el Észak-Karolinában, akik több ezer önkéntessel és a Nemzeti Gárdával együtt végzik a romok eltakarítását. Eddig mintegy 140 millió dollár támogatást hagyott jóvá a kormányzat, melynek kapcsán Donald Trump azzal vádolja az elnököt, hogy az összeget nem támogatásra, hanem a bevándorlókra költötte az állam, emiatt a republikánus elnökjelöltet félretájékoztatással vádolja az amerikai katasztrófavédelmi ügynökség vezetője.