28 évesen meghalt a világ leghosszabb ideig progériában élő betege

2024.10.07. 20:59
Az olasz Progéria Szövetség vasárnap közölte, hogy meghalt Sammy Basso, aki 28 évesen a leghosszabb ideig ilyen betegséggel élő személy volt. Ez a kór rendkívül gyors öregedést okoz, ezért általában 14 éves kornál nem élnek tovább az ezzel születők.

Sammy Basso, aki a progéria ritka genetikai rendellenesség (nyolcmillió újszülöttből egyet érinthet) leghosszabb ideig élő betege volt, 28 éves korában meghalt szombaton − közölte az olasz Progéria Szövetség a Reuters szerint. 

A progéria, más néven Hutchinson–Gilford-szindróma (HGPS) az emberek gyors öregedését okozza, ami csökkent életminőséget és kezelés nélkül csak 13,5 éves várható élettartamot eredményez.

Sammy Basso 1995-ben született Schióban, az észak-olasz Veneto régióban. Kétéves korában diagnosztizálták nála a progériát. 2005-ben szüleivel megalapította az olasz Progéria Egyesületet.

Sammy a National Geographic Sammy’s Journey című dokumentumfilmje révén vált híressé, amely a 66-os út mentén, az Egyesült Államokban, Chicagótól Los Angelesig tartó útját meséli el szüleivel és egyik legjobb barátjával, Riccardóval. „Ma a fényünk, a vezetőnk kialudt. Köszönjük Sammynek, hogy részesei voltunk ennek a csodálatos életnek” − írta az egyesület Instagram-oldalán.

A progériának világszerte csak 130 elismert esete van, amelyek közül négy Olaszországban található. Az olasz Progéria Szövetség becslése szerint azonban akár 350 eset is lehet, mivel ezeket nehéz nyomon követni, különösen a fejlődő országokban.