Orbán Viktor: A napnál is világosabb, hogy Európa bajban van

AFP  20241006  36JB9B8  v1  HighRes  ItalyHungaryPoliticsPartyLe
2024.10.07. 12:57
Beszédet mondott Orbán Viktor Olaszországban, Matteo Salvini Liga pártjának éves nagygyűlésén számos nemzet patriótái előtt, ahol az európaiakat fenyegető migrációs veszélyekre hívta fel a figyelmet, és megnevezte az európai gazdaság megroppantóit is.

„A napnál is világosabb, hogy Európa bajban van. El kell foglaljuk Brüsszelt, és vissza kell adjuk az európai embereknek!” – írta Orbán Viktor a Facebookon egy, az Európát sújtó migrációs problémát körüljáró olaszországi beszédének videójához. 

Mint ismert, a miniszterelnök Olaszországba utazott, hogy Matteo Salvini Liga pártjának éves nagygyűlésén vegyen részt, ahol jelen voltak még osztrák, spanyol, portugál, cseh és amerikai patrióták is. A találkozót megelőző este helyiek tapssal köszöntötték a családjával és Schmidt Máriával egy neves étterembe tartó Orbán Viktort, erről itt írtunk bővebben és osztottunk meg egy videót is. 

A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a „Mi Európánk bajban van”, és hogy Európa ma rosszabb hely, mint tíz évvel ezelőtt volt. Orbán Viktor szerint veszélyesebbé váltak az utcák, és migránsok tartják félelemben a békés európai embereket. 

Nem tisztelik a törvényeinket és a rendőreinket sem. Mi aggódunk a gyerekeink jövője miatt. Félünk belegondolni, hogy milyen lesz az élet tíz-húsz év múlva

– fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az Európai Uniót éppen a béke érdekében hozták létre, ennek ellenére Európában ma háború dúl. 

Orbán Viktor szerint a baloldal tette tönkre az európai gazdaságot

A miniszterelnök szerint az európai családok azért tartják el egyre nehezebben magukat, mert az európai baloldal mindent elrontott, és mert a brüsszeli bürokraták nem az európai emberek érdekeit szolgálják, hanem a sajátjaikat. A kormányfő végül arra a következtetésre jutott, hogy ha minden így megy tovább, akkor arra rámegy Európa és az Európai Unió jövője. 

A miniszterelnök legközelebbi útja a franciaországi Strasbourgba vezet majd, ahol október 9-én Magyar Péterrel csap össze, amikor megvitatják az Európai Unió Tanácsának magyar soros elnökségi programját, így a két legnagyobb magyar párt elnöke élőben is megmérkőzhet egymással.

(Borítókép: Orbán Viktor beszédet mond az olasz szélsőjobboldali Liga [Lega] párt éves nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2024. október 6-án. Fotó: Piero Cruciatti / AFP)