Sose volt még ilyen: óriási hurrikánok érkeznek, Európa is veszélyben lehet

2024.10.08. 14:57
Az Egyesült Államokban tombol a Milton hurrikán, amely a legmagasabb kategóriába lépett a veszélyességi szintet illetően. A heves szél akár 145 kilométer per órás sebességgel is ostromolhatja a magaslatokat. Mindeközben két másik hurrikán is megjelent az amerikai partoknál, így megtörténhet az, amire még sosem volt példa, hogy három aktív hurrikán találkozik egymással. Ráadásul van esély rá, hogy az egyik hurrikán még Európát is eléri.

Az elmúlt napokban a legveszélyesebb, ötös kategóriába lépett a Milton hurrikán az Egyesült Államokban. Információk szerint a természeti jelenség szerdán érhet partot a Tampa-öböl térségében, amelyet egy évszázada nem ért hasonló csapás.

Az AP News friss beszámolója szerint a tudósok arra számítanak, hogy a vihar kissé gyengülni fog, mielőtt eléri a szárazföldet, de hurrikánerejű marad, amíg Florida középső részétől eléri az Atlanti-óceánt.

A Milton hurrikán mellett egy másik vihar, a Kirk is nyugat felé tart,

és ez utóbbi akár Európát is elérheti, a kontinens egyes részein károkat és fennakadásokat okozhat.

A Kirköt ugyanakkor nem hurrikánnak, hanem most már csak trópusi viharnak minősítették a szakértők. A Kirk kezdetben hatalmas hurrikán volt, mivel a hétvégén a Karib-tengeren fekvő Bermuda és az Atlanti-óceán középső részén fekvő Azori-szigetek között mozgott. Még a Saffir–Simpson-skála 4. kategóriás státuszát is elérte egy rövid időre.

Az európai kontinensére érkező Kirk valószínűleg a keddről szerdára virradó éjszakától kezdi érinteni Észak-Portugáliát és Északnyugat-Spanyolországot. Nagyon erős szelet és heves esőzést láthattunk a kedden későn érkező főrendszer előtt. 

A heves szél fő sávja szerdán 100 és 130 kilométer per óra közötti széllökésekkel, de akár 145 kilométer per óra sebességgel is elérheti a magaslatokat

– mondta Lars Lowinski okleveles meteorológus az Euronews Greennek.

Soha nem volt ilyen, videón a három hurrikán

Korábban még nem fordult elő olyan, hogy egyszerre három aktív hurrikán tartózkodott volna az Atlanti-térségben. Ezek név szerint a már korábban említett Milton és Kirk, valamint a Leslie hurrikán. A CBS News egy látványos TikTok-videón mutatta meg, hogy melyik a három történelmi hurrikán, amelyek októberben egyre több helyen problémát okoznak.

@cbsnews For the first time in recorded history, three active hurricanes were captured in the Atlantic basin in the month of October or later, CIRA found. This satellite imagery was captured on October 6, and shows hurricanes Kirk, Leslie and Milton. #hurricane #milton #leslie #kirk #hurricaneseason #atlanticocean #gulfofmexico ♬ original sound - cbsnews

A Mexikó partjainál lévő Milton hurrikán egyik napról a másikra érte le a legnagyobb erősséget. A szakértők úgy számolnak, hogy Florida elérését követően már csökkenni fog a hurrikán ereje. Az ötös hurrikánok esetében nem jellemző, hogy elérnék a partszakaszt, ám az elmúlt években számtalan olyan is akadt, amely a Miltonhoz hasonló besorolást kapott.

Ilyen volt például az 1936. szeptember elején Floridában lecsapott Great Labour Day hurrikán, az egyik legintenzívebb viharként, összesen 408 ember halálát és mintegy hatmillió dolláros kárt okozva.

Említésre méltó még a Camille hurrikán az 1969-es atlanti hurrikánszezon legintenzívebb vihara, amely augusztus 17-én éjfél előtt csapott le Mississippire. A hurrikán 24 láb magas viharhullámot produkált, és szinte mindent elsimított a Mississippi partvidékén. Becslések szerint 1,42 milliárd dolláros kárt okozott (2024-ben több mint 12 milliárd dollár), és több mint 259 ember halálát okozta.

Az Andrew hurrikán 1992. augusztus 22-én zúdult rá Florida déli részére 165 mérföld per órás tartós szélsebességgel, de mértek 174 mérföld per órás széllökéseket is. 30 milliárd dolláros kárt és több mint 40 halálesetet okozott. Ez volt akkoriban az Egyesült Államok történetének legköltségesebb természeti katasztrófája. Amikor az 1992-es hurrikánszezon véget ért, az Andrew nevet eltávolították az atlanti trópusi ciklonok jövőbeni neveinek listájáról.

Mi az az atlanti hurrikánszezon?

Az atlanti hurrikánszezon június 1-jén kezdődik és november 30-ig tart, és az Atlanti-óceán medencéjében átlagosan körülbelül hét hurrikán és három nagyobb hurrikán fordul elő évente.

A Saffir–Simpson-hurrikánszélskálán a nagy hurrikán 3-as vagy magasabb kategóriát jelent. A skála 5 kategóriát tartalmaz a vihar tartós szélsebessége alapján. Megbecsüli a lehetséges anyagi károkat is, a csekély mértékű kártól a katasztrófáig.

A legmagasabb az 5-ös kategória, ez olyan vihart jelent, amelynek szélsebessége tartósan eléri a 157 mérföld per órát.

A National Hurricane Center szerint 1924 óta 42 trópusi ciklon érintette az Egyesült Államok területét, ezek elérték az 5. kategóriás státuszt az Atlanti-óceán medencéjében – a legutóbbi a Milton hurrikán volt, amely a Floridai-öböl partja felé kavar, 180 mérföld per órás széllel.

A teljes szám valószínűleg magasabb, mivel a műholdas megfigyelési technológia az 1960-as évekig nem állt rendelkezésre, és a ciklonok, amelyek 5-ös kategóriájú viharok lehettek, észrevétlenek maradhattak.

Számos rögzített 5-ös kategóriájú hurrikán élettartama során többször is elérte ezt az intenzitást. Az Allen hurrikán 1980-ban, az Isabel 2003-ban, és az Ivan hurrikán 2004-ben három-három alkalommal emelkedett az 5-ös kategóriájú intenzitásig.