Manfred Weber: Orbán Viktornak nem békemissziói, hanem a háborút elnyújtó utazásai voltak

2024.10.08. 10:59
Izzasztó óráknak nézhet elébe Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hiszen a szerdai meghallgatása előtt az Európai Parlament több képviselőcsoportjának a vezetője is éles kritikát fogalmazott meg a magyar kormányfővel szemben. Orbán Viktort szerdán kilenc órakor hallgatja meg az Európai Parlament a magyar soros elnökség programjával kapcsolatban.

Kedden az Európai Parlament plenárisa előtt tartottak sajtótájékoztatót a képviselőcsoportok elnökei. Az egykoron a Fideszt és a KDNP-t is sorai között tudó jobbközép-kereszténydemokrata Európai Néppárt (EPP) képviseletében Manfred Weber pártcsaládelnök és képviselőcsoport-elnök állt mikrofon elé, ahol az újságíróknak beszélt Orbán Viktor szerdai EP-beli meghallgatásáról is.

A bajor politikus a magyar soros elnökség programjáról tervezett szerdai vita kapcsán először is összehasonlította a legutóbbi, a 2011-es és az idei magyar soros elnökséget. Weber szerint míg 2011-ben a magyar soros elnökségnek teljes hozzáférése volt az Európai Tanácshoz és az Európai Bizottsághoz, valamint 44 magas rangú találkozót tartottak Budapesten, addig az idei soros elnökség kudarc szerinte. Mint ismert, Orbán Viktor moszkvai útja miatt több tagállam is előre jelezte, hogy nem miniszteri szinten fognak majd részt venni a magyar soros elnökség által Budapestre szervezett eseményeken.

2011-ben 103 jogalkotási dossziét zártak le. Az egy olyan Magyarország volt, amely ügyeket zár le, ami része az európai jogalkotásnak. Ma teljes kudarcot látunk

– emlékeztetett az EPP-elnök, aki azt nem tette hozzá, hogy 2011-gyel ellentétben a mostani magyar elnökség az új uniós ciklus elején kezdődött, amikor jellemzően kevés a jogalkotási folyamat, hiszen egyrészt jóval kevesebb lezárható akta maradt, másrészt pedig az Európai Parlament júliusi alakuló ülése után nyári szünetre vonult, az új Európai Bizottság pedig még meg sem alakult.

Weber ezután kitért Orbán Viktor békemisszióira is, ami szerinte egyáltalán nem a békét szolgálta.

Szeretném ismét hangsúlyozni, hogy Orbán Viktor útja Putyinhoz, a kínai és az amerikai vezetőkhöz egyáltalán nem békemissziók voltak, hanem olyan utazások, amelyek meghosszabbítják a háborút

– fogalmazta meg éles kritikáját Manfred Weber, aki ezután szolidaritását fejezte ki a magyar társadalom számára a Borisz-ciklon következtében kialakult árvízhelyzet miatt, valamint hangsúlyozta, hogy tiszteli a magyar embereket, akik szerinte szeretnek az Európai Unió tagjai lenni.

Dobrev Klára: Orbán Viktor nem Európa elnöke, mert méltatlan rá

Az Európai Néppárt után a szociáldemokrata S&D képviselőcsoport tartott sajtótájékoztatót, ahol a képviselőcsoport elnöke, a spanyol Iratxe García Pérez, valamint a Demokratikus Koalíció delegációvezetője, Dobrev Klára állt mikrofonok elé.

Pérez szerint a soros elnök mindig az Európai Unió fejlődéséért dolgozik, ugyanakkor szerinte Orbán Viktor az EU ellen dolgozik.

Példaként azt említette, hogy a magyar soros elnökség egyik prioritása egy új gazdasági versenyképességi paktum kidolgozása az Európai Unióban, de szerinte eközben az EU legkorruptabb tagjává tette Magyarországot. Az ukrajnai háborúra utalva azzal vádolta meg a magyar miniszterelnököt, hogy már második éve az EU legnagyobb ellenségei érdekeit szolgálja, elsősorban Oroszországét és Kínáét, miközben a spanyol EP-képviselő szerint Orbán folyamatosan veszélyezteti az Európai Unió demokráciáit és az EU érdekei ellen dolgozik. Azt ígérte, a szerdai plenáris vitán ezekről fog képviselőcsoportjának tagjai beszélni.

Orbán Viktornak meg kell tudnia, hogy az európaiak túlnyomó többsége továbbra is meg szeretné védeni az értékeinket és fellépnek azok ellen, akik tönkre akarják tenni az európai projektet

– zárta gondolatát Iratxe García Pérez, aki ezután a szót Dobrev Klárának adta át, aki szerinte mind az Európai Parlamentben, mind Magyarországon nagyszerű munkát végez.

Dobrev felszólalását azzal kezdte, hogy a magyarok európaiak és Magyarország nem egyenlő Orbán Viktor kormányával. Dobrev szerint egy ilyen sajtótájékoztatónak a magyar soros elnökség programjáról kellene szólnia, de az már szerinte azelőtt kudarcba fulladt, mielőtt elkezdődött volna.

Mondhatnám azt, hogy [a magyar soros elnökség – szerk.] egy vicc, ha a kényszeredett nevetésünket nem akadályozná az meg, hogy a mi bőrünkre megy a játék. Különösen nekünk, magyaroknak fájdalmas az, ahogy az Orbán-kormány Európában és otthon viselkedik

– fogalmazta meg kritikáját a DK delegációvezetője.

Dobrev ezután több olyan témával foglalkozott, ami a magyar kormány és a vele egy képviselőcsoportban, a jobboldali-populista Patrióták Európáért (PfE) ülő pártoknak fontos. A DK delegációvezetője szerint Orbán soros elnökként versenyképességről beszél, miközben szerinte az ország kínai szerelőüzemmé változott, majd pedig kizsigerelt munkásokkal és alacsony bérekkel érték el azt, hogy Magyarország az egyik legszegényebb országgá vált az Európai Unióban.

A magyar családtámogatás kapcsán a DK EP-képviselője úgy látja, az Orbán-kormányok alatt vált a legalacsonyabbá a gyermekvállalási kedv, és szerinte a kormány „szétverte az egészségügyet, a szociális ellátást, a családtámogatási rendszert, az oktatási rendszert”, majd a jelenlévőknek elárulta, ezen témák „egy rendőrminiszter”, Pintér Sándor belügyminiszter alá tartoznak.

A migráció kapcsán Dobrev úgy fogalmazott, „az oligarchák és maga az Orbán család tízezer számra hoz be Távol-Keletről vendégmunkásokat, akiket aztán éhbérért dolgoztat – többek között a kínai akkumulátorgyárakban, lenyomva ezzel a magyarok bérét”. Emellett emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt években közel kétezer, embercsempészésért elítélt bűnözőt engedett szabadon a börtönből. Dobrev szerint a magyar kormányfő nem a közös migrációs politika kidolgozásában érdekelt, hanem hogy feszültséget keltsen a migrációval.

Utolsó témaként a szuverenitásról beszélt. E kapcsán a DK delegációvezetője szerint Orbán Viktor kormánya elveszítette szuverenitását, mivel az elmúlt években szerinte orosz és kínai érdekeknek játszotta át Magyarországot és szerinte ezeket szolgálja, amikor vétóval akadályozza a közös uniós döntéshozatalt – konkrét példaként az EU bővítését nevezte meg, ahol például a magyar kormányfő akadályozza az ukrán csatlakozást, míg Dobrev szerint Vlagyimir Putyin érdekében Bosznia-Hercegovina és Szerbia csatlakozását támogatja.

Dobrev ezután arról beszélt, hogy Orbán Viktor emiatt elárulta az európai értékeket és érdekeket, majd a magyar soros elnökségre ráfordulva gondolatát úgy zárta,

Ez az ember nem Európa elnöke. Nem is volt és nem is lesz, mert méltatlan rá

– zárta beszédét Dobrev Klára, a DK delegációvezetője.

A liberálisok és a zöldek is kemény vitára készülnek

A liberális Renew EU képviselőcsoport nevében annak elnöke, Valérie Heyer tartott sajtótájékoztatót, aki a magyar soros elnökség programjáról szóló vita kapcsán kijelentette, hogy abból nem lesz „Orbán show”. A francia EP-képviselő szerint Magyarországon egyre rosszabb a jogállamisági helyzet, valamint nagy problémát okoz Magyarországnak az elvándorlás, azonban Oroszország vagy Kína helyett a magyarok Nyugat-Európába költöznek.

A Zöldek nevében az Európai Parlamentben a magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó holland Tineke Strik vett részt a sajtótájékoztatón, aki kijelentette,

a Zöldek ellenzik, hogy Orbán Viktor felszólaljon az Európai Parlamentben.

A holland EP-képviselő azzal magyarázta képviselőcsoportjának álláspontját, mert szerintük Orbán Viktor akadályozza a közös uniós döntéshozatalt, valamint a Zöldek szerint a magyar miniszterelnök gúnyt űzött a közös uniós külpolitikából, amikor júliusban Moszkvába látogatott. Mint elárulta, az Európai Parlament többsége nem támogatta a Zöldek azon javaslatát, hogy ne hallgassák meg Orbán Viktort, ezért ők is részt vesznek a vitán, hogy számon kérjék hibrid rezsimje miatt a magyar miniszterelnököt.

Strik egyébként kedden délután a magyar jogállamiság helyzetéről külön sajtótájékoztatót is fog tartani.

Szerdán vitázik a magyar soros elnökség programjáról Orbán

Mint arról beszámoltunk, Orbán Viktor 2019 óta először utazik az Európai Parlamentbe egy vitára, miután az EP-képviselők október 9-én, szerdán fogják meghallgatni a magyar kormányfőt a magyar soros elnökség programjáról, ami kapcsán vitát is rendeznek.

A mintegy háromórás eseményen a magyar miniszterelnök kemény kérdéseknek néz elébe, hiszen az Európai Parlament még júliusi alakuló ülésén elítélte a magyar miniszterelnök békemisszióját. Az erről elfogadott határozat szerint a magyar miniszterelnök megsértette az uniós szerződéseket, amiért mandátum nélkül utazott Moszkvába, valamint a közös külpolitikát is. Mint a határozatban fogalmaznak, az útnak „következményeket kell maga után vonnia” Magyarországra nézve.

A békemissziók mellett más témák kapcsán is éles kérdéseket kaphat a magyar kormányfő, akinek a kormányát az Európai Parlament többsége sokszor ítéli el határozatokban.