Dollármilliókba került Elon Musknak, hogy visszatérhessen egyik legnagyobb piacára

2024.10.09. 11:25
Brazília kedden feloldotta az Elon Musk amerikai milliárdos vezette X közösségi oldalra vonatkozó tilalmat, miután a vállalat több millió dollár összegű bírságot fizetett ki, valamint helyi vezetőt nevezett ki képviseletének élére. A döntésnek több mint 20 millió felhasználó örülhetett.

Brazília legfelsőbb bírósága kedden bejelentette, hogy feloldja az X, korábbi nevén Twitter közösségimédia-platformra vonatkozó tilalmat – adta hírül szerdán a BBC.

Alexandre de Moraes, a brazil legfelsőbb bíróság bírája még augusztus 31-én rendelte el a betiltást a közösségi hálózat tulajdonosával, Elon Musk milliárdos üzletemberrel hónapokig folytatott vita után.

Alexandre de Moraes keddi döntésében kijelentette, hogy engedélyezte az X tevékenységének „azonnali visszatérését” az országba, miután a cég súlyos bírságokat fizetett, és letiltotta a félretájékoztatás terjesztésével vádolt fiókokat.

A közlemény szerint az oldal összesen 5,1 millió dollár – átszámolva 1,8 milliárd forint – bírságot fizetett ki, és beleegyezett, hogy a brazil törvényeknek megfelelően helyi képviselőt nevezzen ki. Az Anatel, Brazília távközlési felügyeleti hatósága utasítást kapott, hogy 24 órán belül biztosítsa a szolgáltatás visszaállítását több mint 20 millió felhasználó számára az országban.

Gyűlöletbeszéd és hamis hírek terjesztésével vádolták

A brazil bíróság eleinte az összeesküvés-elméleteket és hamis információkat terjesztő „jobboldali aktivisták” fiókjainak zárolását követelte az X-től, miután a hatóságok állítása szerint a közösségi hálózatot az utóbbi időben demokráciaellenes akciók szervezésére használták Brazíliában. Emellett úgy ítélték meg, hogy az X nem lép fel eléggé a gyűlöletbeszéd és a hamis hírek terjesztése ellen, kiemelten a 2022-es brazil elnökválasztással kapcsolatosan.

Elon Musk a brazil bírót „gonosz diktátornak”, a felszólítást törvénytelennek nevezte, az X ráadásul nem tett eleget a törvényszék követelésének, a kiszabott pénzbírságokat pedig nem fizette meg. Miután hónapokig dacolt a bírósági utasításokkal, Musk augusztus végén elbocsátotta a vállalat brazil munkatársait, és bezárta az X brazíliai irodáját, néhány nappal később Moraes bíró elrendelte a teljes platform blokkolását az egész országban.

Sok felhasználó alternatív oldalakra váltott, és megugrott a VPN-ek iránti kereslet Brazíliában, majd szeptemberben a platform egy látszólagos fordulatot téve elkezdte teljesíteni a bíróság utasításait.

Kedden az X már arról nyilatkozott, hogy „büszkén tér vissza Brazíliába”. „A brazilok tízmilliói számára nélkülözhetetlen platformunkhoz való hozzáférés biztosítása volt a legfontosabb az egész folyamat során” – írta a vállalat kormányzati ügyekért felelős csapata egy nyilatkozatban. Brazília a platform egyik legnagyobb piaca világszerte, és a legnagyobb Latin-Amerikában is, becslések szerint 22 millió felhasználóval.