Süddeutsche Zeitung: Orbán Viktort nem érdekli Ursula von der Leyen támadása

2024.10.10. 11:10
Hiába illette éles kritikával Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktort, a magyar miniszterelnöknek az számít, hogy az Európai Unió többi 26 állam- és kormányfője hogyan ítéli meg. Mivel ők nem egységesek, nem tudják megbüntetni a magyar miniszterelnököt, így annak mindig marad mozgástere – áll a Süddeutsche Zeitung kommentárjában.

A lap szerint bár Magyarország július 1-jén átvette a soros elnöki teendőket, a megbízatásnak az véget is vetett, hogy Orbán Viktor elindult az úgynevezett „békemissziójára”, és Oroszországban kezet rázott Putyinnal. A kommentár szerint a magyar politikus csak úgy tesz, mintha „ezek után” az elnökségéből még lenne valami. Azt írták, hogy „önmagához képest még viszonylag mérsékelt beszédben ismertette a hat hónap programját”, de óriási vele szemben a bizalmatlanság, hiszen Von der Leyen „frontálisan nekiment”, amikor az oroszok és a kínaiak vazallusának nevezte – idézi a HVG a Süddeutsche Zeitung kommentárját. 

A kommentár azt fejtegeti, vajon mennyire érdekli mindez Orbán Viktort, amit meg is válaszol: semennyire. Mert, mint írják, a magyar miniszterelnöknek az számít, hogy az Európai Unió 26 állam- és kormányfője hogyan vélekedik róla, akik akkor tudnák megbüntetni Orbánt, ha egységesek volnának. Ez azonban nem áll fenn, így a miniszterelnöknek „mindig van egy-két ütőkártyája, hogy kipréselje a maximumot a maga számára az európai fórumokon”.

Orbán Viktor „megkéri az árát”

Megemlítik, hogy most például azt igyekszik megakadályozni, hogy az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok együtt 50 milliárd dolláros hitelt adjon Ukrajnának, és újra meg fogja kérni az árát a beleegyezésnek – ami a lap szerint a jogállamisági hiányosságok miatt befagyasztott 20 milliárd lesz.

A kommentár szerint ráadásul Orbán Viktor diktálja az ütemet a migráció kérdésében is, amely már Egész Európát megosztja és kínozza. A szerző szerint azért követi a többi ország, mert a szavazóik szerint sokan úgy gondolkodnak a migrációról, mint a magyar miniszterelnök, továbbá Orbán Viktor rávilágított, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályok „minden migráns számára szavatolják a befogadást”, ez pedig hosszú távon fenntarthatatlan.

Az eredeti cikk kiemeli továbbá, hogy Orbán Viktor számára idén a legfontosabb időpont november 5., az amerikai elnökválasztás napja, és hogy „láthatóan minden alkalmat megragad, hogy kiálljon Donald Trump mellett”. Ha a republikánus jelölt nyer, az tovább erősíti a magyar miniszterelnök és a hozzá hasonlóan gondolkodó politikusok pozícióját, de ha veszít, az Orbán Viktor számára is kudarc lesz.