18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Folytatódik a feleségét idegenekkel megerőszakoltató férfi pere, sokkoló videót mutattak be

2024.10.11. 09:08
A rendőrség szerint összesen 72 különböző férfi közösült azzal a begyógyszerezett, magatehetetlen nővel, akihez a férje toborzott idegeneket, hogy megerőszakolják. A most 72 éves Dominique Pelicot elismerte az ellene felhozott összes vádat, az ötven megvádolt férfi közül azonban sokan azzal védekeznek, hogy azt hitték, csupán szerepjátékról volt szó. Az avignoni bíróságon ezúttal levetítettek egy bizonyító erejű videót is.

Nem mindennapi per zajlik Franciaországban: a 72 éves Dominique Pelicotot azzal vádolják, hogy több mint egy évtizeden keresztül interneten toborzott férfiakat, hogy aztán saját otthonukban szexuális aktust hajtsanak végre elkábított feleségén. A rendőrség legalább 92 alkalommal elkövetett nemi erőszakot azonosított, amelyet összesen 72 férfivel kötnek össze. Közülük ötvenet azonosítottak és megvádoltak, ők állnak most a férj mellett bíróság előtt. 

Az avignoni tárgyalóteremben ezúttal videókat vetítettek le a vádlottaknak a Pelicot által gondosan összeállított felvételekből. A szexuális erőszakot minden alkalommal maga a férj rögzítette, amelyeket később egy merevlemezen tárolt. A videók így pontosan dokumentálják az eszméletlen állapotban megerőszakolt feleség elleni támadásokat. 

A férj eltakarta a szemét és befogta a fülét a bíróságon

A BBC helyszíni tudósítása szerint a névtelenségéről lemondott Dominique Pelicot egy üvegtábla mögött ült és bal kezével az arcát a képernyő elől eltakarva követte végig az eseményeket.

Felesége, Gisèle Pelicot a terem túlsó oldalán ült kifejezéstelen arccal, fejét a falnak támasztva és szemét időnként lehunyva. A magatehetetlen és kiszolgáltatott nő elleni nemi erőszak képkockáit vágatlanul és teljes terjedelmében levetítették, a felvételeken sok helyütt tisztán kivehető volt a nő horkolása, emiatt Pelicot egy idő után a füleit is befogta. 

A feleség egészségügyi állapota egyébként jelentősen károsodott a számára évekig és tudta nélkül az ételein és italain keresztül beadott szorongásoldó gyógyszerektől. Ahhoz, hogy a videókat levetítsék a tárgyaláson a közönség előtt, ő maga ragaszkodott, ugyanis a felvételek állnak a vádirat középpontjában. Az ügyészek szerint mind az 50 férfinak, aki elfogadta Pelicot online meghívását az Avignon melletti Mazan faluban lévő családi házba, tudnia kellett, hogy a felesége eszméletlen. A felvételek bizonyítják, hogy igenis tisztában voltak vele: a nő nem volt beleegyező partner. 

A levetített videóban látható 43 éves ács, aki a tárgyalóterem hátsó részéből követte az eseményeket, tagadta a vádakat, mert állítása szerint Dominique Pelicot azt mondta neki, hogy a felesége beleegyező partner egy szexuális játékban. Később azonban, miután beszélt az anyjával és az ügyvédekkel, és végigkövette a tárgyalás alakulását, a vádlott úgy fogalmazott, megértette a francia jogot, a nemi erőszak jelentését és tetteinek súlyosságát és elismerte, hogy az általa elkövetett cselekmények nemi erőszaknak minősülnek. Pelicot maga is elismerte az ellene felhozott összes vádat. Gisèle Pelicotot olyan rosszul érintették az őt megerőszakoló férfi szavai és a látványa, hogy néhány percre el is hagyta a tárgyalótermet. 

Szexuális szerepjátékkal védekeznek

A vád szerint a nemi erőszakot elkövető férfiak védőügyvédjei azzal érvelnek, hogy csupán alvást színlelt a nő egy szerepjáték kedvéért. A férj által nemi erőszak elkövetésére felkért ötven férfi közül néhányan azonban beismerték a nemi erőszakot, mások azt állították, hogy beszéltek az eszméleténél lévő Gisèle Pelicot-tal a hálószobában.

Az avignoni tárgyalás még hetekig tart, az ítélethirdetés röviddel karácsony előtt várható. A vádlottaknak eddig csak a felét idézték be tanúskodni, de már most a legmélyebb részletességgel tárta fel az ügy azokat a borzalmakat, amelyeknek Gisèle Pelicot-t kitették, és azt a rendkívüli bátorságát, ahogy névtelenségéről lemondva megvált a magánélethez való jogtól is. 

Az ügy rávilágított a nemi erőszakot érintő francia törvényekkel és hozzáállással kapcsolatos, régóta tartó vitákra is, valamint arra, hogy a bíróságon milyen mértékben számít, illetve kell-e figyelembe venni egy nő beleegyezését.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala ingyenes hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon (h., k., cs., p. 18:00–22:00, k. 8:00–12:00, sze. 12:00–14:00). További információ az Egyesület segélytevékenységeiről a nane.hu oldalon található.