Az emberi jogok bírósága 10 ezer euróra büntette a magyar államot

2024.10.11. 08:41
Egy súlyosan fogyatékos nő életét követelték a gödi Topház bentlakásos intézményben fennálló körülmények 2017-ben, ezért az Emberi Jogok Európai Bírósága mintegy 10 ezer euró megfizetésére kötelezte, továbbá elmarasztalta a magyar hatóságokat a megfelelő vizsgálatok és intézkedések hiánya miatt.

Sérült az élethez való jog és nem vizsgálták ki megfelelően egyik lakó halálesetét sem a gödi Topház bentlakásos intézményben – idézte az Emberi Jogok Európai Bíróságának október 10-i döntését a 444

A pert a Validity Foundation indította, amelynek tárgya többek között az egyik női lakó halálesete. Korábban az Index is foglalkozott a speciális otthon ügyével. A több mint 220, főleg súlyos értelmi vagy testi fogyatékkal élő embert ellátó Topházzal kapcsolatban még 2017 májusában robbant ki botrány, mikor az MDAC nemzetközi civil szervezet embertelen körülményekről, sebesült, ellátatlan, ágyhoz kötözött betegekről adott ki jelentést sokkoló fotók kíséretében. Az ombudsman akkor olyan elhanyagolt ápolási, gondozási és lakhatási körülményekről számolt be, amelyek az ellátott személyek alapvető jogait rendkívül súlyos mértékben sértették.

A bíróság a büntetés megfizetésére kötelezés mellett elmarasztalta a magyar hatóságokat a megfelelő vizsgálatok és intézkedések hiánya miatt. A bírság összegét – amelyet eredetileg 18 ezer eurónál is magasabbra rúgott, de a magyar állam vitatta a teljes összeg jogosságát – az elhunytat képviselő Validity Foundation kapja a perköltségek fedezetére. 

Az egyik lakó belehalt az embertelen bánásmódba

Az elhunyt, súlyos értelmi fogyatékossággal született nőt még 1983-ban helyezték el a gödi Topház szociális intézményben. Az intézményben eltöltött évek alatt évek alatt számos sérülést rögzítettek az orvosi kartonján: sebek voltak az arcán, a fején, zúzódások és vérömlenyek a végtagjain, a Validity Foundation megfigyelői 2017-ben észlelték a fogyatékos nő megváltozott állapotát. Míg korábban önállóan tudott járni, a megfigyelés idején már teljesen lesoványodott, az ágyhoz volt kötve, nyílt seb volt a homlokán, fekete volt a szeme és nem reagált semmire sem. Egy évvel később a váci kórházba szállították, ahol bakteriális tüdőgyulladást kapott és meghalt. 

2017-ben, miután az alapítvány közzétette a csaknem 200 értelmi és halmozottan fogyatékos, folyamatos ellátásra szoruló gyermek és felnőtt kegyetlen, embertelen mindennapjairól szóló jelentését, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága rendkívüli vizsgálatot indított és azonnali hatállyal felfüggesztették az intézmény igazgatóját.

A jelentésből óriási botrány lett, majd 2018. júliustól a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vette át a működtetői feladatokat. 

A kormány az Emberi Jogok Európai Bírósága előtt vitatta annak jogosságát, hogy a Validity Foundation jogosult lenne az elhunyt képviseletére, mert szerintük ehhez a gyám engedélyét kellett volna kérnie. Vitatta továbbá, hogy embertelenek vagy életveszélyesek lettek volna a körülmények az otthonban, a magyar állam képviselője szerint ugyanis az elhunyt akkor nem tudott volna 35 évig élni az otthonban. Szerintük a beteg gyámja bármikor átvihette volna egy másik otthonba a nőt.