18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Lesújtó adatokat közölt a nők elleni szexuális zaklatásról egy friss kutatás

2024.10.11. 06:29

Több mint 370 millió élő lány és nő, vagyis közülük minden nyolcadik tapasztalt már szexuális zaklatást vagy nemi erőszakot 18 éves kora előtt – közölte szerdán az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, amit a Reuters szemlézett.

A legtöbb gyerekkori szexuális bűncselekményt a tinédzserek szenvedik el, leggyakrabban 14–17 éves koruk között. Azonban ha a szexuális erőszakhoz hozzáveszik az online vagy a szóbeli bántalmazást is, akkor ez a 370 milliós szám már 650 millióra nő, azaz ilyen módon minden ötödik nőt ér szexuális zaklatás még 18 éves kora előtt.

A kutatás a fiúk elleni szexuális zaklatást és erőszakot is vizsgálta: eszerint valahol 240–310 millió fiú tapasztalt szexuális erőszakot 18 éves kora előtt, ami azt jelenti, hogy minden tizenegyedik átélt ilyet.

Az UNICEF szerint eredményei rávilágítanak arra, hogy sürgősen fokozni kell a globális fellépést, beleértve a törvények megerősítését és a gyermekek segítését a szexuális erőszak felismerésében és bejelentésében.

A szervezet szerint a szexuális erőszak átnyúlik a földrajzi, kulturális és gazdasági határokon, de a legtöbb áldozat a szubszaharai Afrikában van, ahol 79 millió lány vagy nő vált áldozattá, ami a teljes női populáció 22 százaléka. Afrikát Kelet- és Délkelet-Ázsia követi a sorban 75 millióval (8 százalék), Közép- és Dél-Ázsia 73 millió (9 százalék), míg Európában és Észak-Amerikában 68 millió lány vagy nő volt érintett (14 százalék).

A legnagyobb arány a nyolcmilliós Óceániában volt, ahol a nők 34 százaléka tapasztalhatott felnőtt kora előtt szexuális erőszakot.

Az UNICEF a lányok és nők tapasztalataira vonatkozó becsléseit a 2010 és 2022 között 120 országban és területen végzett országosan reprezentatív felmérésekre alapozta, míg a fiúkra és férfiakra vonatkozó becsléseket az adatforrások szélesebb köréből származtatták, és néhány közvetett módszert is alkalmaztak.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala ingyenes hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon (h., k., cs., p. 18:00–22:00, k. 8:00–12:00, sze. 12:00–14:00). További információ az Egyesület segélytevékenységeiről a nane.hu oldalon található.