Futótűzként terjednek a fotók az elpusztult Disney Worldről – csak éppen nem valódiak

2024.10.12. 07:26
A floridai Disney World katasztrófájáról készült álvideók és mesterséges intelligencia által generált hamis fényképek árasztották el a közösségimédia-platformokat. Még az orosz állami média is tényként kezelte a könnyen leleplezhető hazugságot.

Képekkel alátámasztott dezinformáció terjed az interneten, különösen az orosz médiában: mesterséges intelligenciával készült hamis képeken mutatják be, hogy a floridai Disney Worldöt teljesen elárasztotta a víz a Milton hurrikán miatt – szúrta ki a HVG

Az igaz, hogy szerdán a floridai Orlandóban található Disney World bezárta kapuit a Milton hurrikán és a tornádók érkezése miatt, de az internetet ellepő képek, amelyek szerint a vidámparkot elárasztotta a víz, és súlyos károk keletkeztek, nem valósak. 

A Gizmodo figyelmeztetése szerint a mesterséges intelligenciával generált hamis képek

az orosz állami médiát és a TikTokot is elárasztották.

Mint írják, a RIA Novosztyi kezdte el a Telegramon közzétenni azokat a képeket, amelyek az elárasztott Disney Worldöt mutatják, ráadásul a  fotókhoz olyan szöveget társítottak, mintha az amerikaiak mutatták volna be a Milton hurrikán pusztítását. A képeket állítólag korábban egy jobboldali influenszer, Mario Nawfal is megosztotta az X-en. 

A lap szerint könnyen leleplezhető a csalás, Hamupipőke kastélyának tornyaira közelítve látható, hogy azok nem jelennek meg teljesen, és furcsa szögben is állnak. A TikTokot elárasztó kamuvideókat a MuseTrapNews nevű csatorna készítette viccből, de a platformon valóságként kezdték tálalni. 

Ehhez képest a Disney World csütörtökön közleményben tudatta, hogy a park pénteken újra megnyitja kapuit.