Szijjártó Péter: Ez botrány, így nem lehet beszélni Orbán Viktorról

2024.10.12. 10:57
„Botrány, hogy így beszélnek a miniszterelnökömről. Ez elfogadhatatlan” – közölte Szijjártó Péter. A külügyminiszter arra reagálva mondta ezt, hogy az Egyesült Államok alelnöke gyilkosok és diktátorok közé sorolta a kormányfőt.

A hazai sajtóban elsőként számoltunk be az Indexen arról, hogy Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnöke a CBS News adásában több külföldi vezetőről – köztük Orbán Viktorról is – azt mondta: 

Diktátorok, autokraták és olyan emberek, akiket joggal lehet gyilkosnak nevezni.

Az elhangzottakról ebben a cikkben írtunk részletesen. 

A magyar kormány részéről a kijelentésre nem érkezett reakció – eddig. A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség kérdésére válaszolva ugyanis Szijjártó Péter (aki nemrég Oroszországban járt) nyilatkozott az esetről.

A külügyminiszter azt mondta a RIA Novosztyinak: elfogadhatatlannak tartja Kamala Harris szavait. 

Először is, ez egy botrány. Botrány, hogy így beszélnek a miniszterelnökömről. Ez elfogadhatatlan. Ez a tisztelet teljes hiánya nemcsak a miniszterelnök, hanem a magyar emberek iránt is

– fogalmazott Szijjártó Péter. 

Aggasztó kezdet? 

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor a magyar emberek akaratából áll 14 éve az ország élén.

Mindig is tisztelettel voltunk az amerikai nép iránt, és elvárjuk, hogy az amerikaiak is tisztelettel legyenek a magyar nemzet iránt. Ez a fajta nyilatkozat teljes tiszteletlenséget mutat, ami elfogadhatatlan, különösen a szövetségesek közötti kapcsolatokban

– tette hozzá Szijjártó Péter. 

Arra a kérdésre, hogy Kamala Harris szavai járhatnak-e bármilyen következménnyel a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokra nézve, Szijjártó Péter jelezte, hogy ez „biztosan nem a legjobb kezdet”, amennyiben ő lesz az Egyesült Államok következő elnöke. 

Nem az első eset, hogy Orbán Viktor előkerül

Orbán Viktort nem először említik meg a jelöltek a kampányban. Donald Trump a Harrisszel vívott elnökjelölti vitában arra hivatkozott, hogy a magyar kormányfő is megmondta, ő a lehető legerősebb jelölt, míg az ellenfele gyenge. Arról beszélt, hogy Orbán szerint Trump az az ember, akitől a „legjobban félnek a világon”. 

A mindössze másfél éves törvényhozói karrierrel rendelkező J. D. Vance ohiói szenátort július 15-én, a Milwaukeeban tartott republikánus konvención tette meg alelnökjelöltjének Donald Trump. A politikus korábban már számos kérdésben elismerően nyilatkozott Orbán Viktor magyar kormányfőről. Úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államok tanulhatna Orbán Viktor magyar miniszterelnök néhány döntéséből, köztük az egyetemek alapítványokba való kiszervezéséből.

Vance, aki még a magyar miniszterelnök Kínával való szoros kapcsolatait is megvédte, feltéve a kérdést:

Miért közeledik Orbán Viktor Kínához? Részben azért, mert az amerikai vezetés nem hoz okos döntéseket.

Magyarország miniszterelnöke Kim Dzsongun mellett az egyetlen külföldi vezető volt, akit Trump megemlített a republikánus nemzeti konvención elhangzott beszédében. „Magyarország erős ország. Egy nagyon erős, kemény vezető irányítja. Kemény fickó. A sajtó nem szereti őt, mert kemény. Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nagyon kemény ember” – mondta a Republikánus Párt jelöltje Milwaukeeban.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport