Medgyessy Péterrel is találkozott Kína elnöke egy pekingi ünnepségen

2024.10.12. 07:40
Hszi Csin-ping kínai elnök a Kínai Nemzetközi Barátság Konferencián és a Kínai Népi Szövetség a Külföldi Barátságért (CPAFFC) megalapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget pénteken. A pekingi eseményen Medgyessy Péter, korábbi magyar miniszterelnök is részt vett.

Hszi Csin-ping október 11-én délelőtt a Kínai Nemzetközi Barátság Konferencián és a Kínai Népi Szövetség a Külföldi Barátságért (CPAFFC) megalapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezést – írta Facebook-bejegyzésében a kínai magyar nagykövetség.

A pekingi rendezvényen mintegy kétszázan vettek részt, köztük korábbi külföldi méltóságok, királyi családok tagjai, nemzetközi barátok. 

a nagykövetség fotóin látható, hogy a találkozón Medgyessy Péter korábbi magyar miniszterelnök is ott volt. 

Hszi Csin-ping a találkozón nagyra értékelte Kína nemzetközi barátainak hosszú távú elkötelezettségét a Kínával való barátság ügye iránt. Rámutatott, hogy az emberek közötti barátság a stabil és tartós nemzetközi kapcsolatok alapja, valamint a világbéke és a fejlődés kimeríthetetlen hajtóereje – ismertette a nagykövetség.

Medgyessy Péter korábbi miniszterelnökként sokat tett a magyar–kínai együttműködésért, valamint a későbbiekben is jó kapcsolatot ápolt Pekinggel. A politikus 2015-ben a Magyar–Kínai Barátságért Kitüntető Díjat is átvehette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől.