Legalább 20 bányászt mészároltak le Pakisztánban

2024.10.12. 14:25

Fegyveresek péntek kora reggel megrohamozták a Dunaid Coal Company bányában a tartomány Duki körzetében lévő munkásszállót, összeterelték az embereket, és tüzet nyitottak rájuk − írja a BBC

A Reuters jelentése szerint egy duki kórházba 20 holttestet vittek be, és hat sérültet kezelnek.

A munkásokat nehézfegyverekkel, köztük rakétavetőkkel és gránátokkal támadták meg − közölte a rendőrség, míg egy túlélő leírta, hogy egy drónt látott a fejük felett. Hafeezullah alvállalkozó a BBC-nek elmondta, hogy észrevette a drónt és annak vörös fényét, amikor ő és néhányan mások a fürdőszobában rejtőztek el.

„Amikor a támadók közelebb értek, azt kiabálták, hogy »mondtuk, hogy hagyjátok abba a munkát, miért nem tettétek?«

 − mondta a BBC-nek. Elmondta, hogy a támadók pastu nyelven beszéltek, aztán tüzet nyitottak.

Hafeezullah becslése szerint a támadás, amely elmondása szerint nem sokkal éjfél után kezdődött, körülbelül másfél órán át tartott, és ez idő alatt gépeket gyújtottak fel. Hangos robbanásokat is hallott, amelyek szerinte gránátok robbanásai voltak.

Asim Shafi, Duki körzet rendőrfőnöke az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy kézigránátokat és rakétavetőket is használtak a támadásban, amelyet feltehetően 40 ember hajtott végre, akik aztán eltűntek „az éjszakában”.

A rendőrség megerősítette, hogy az áldozatok közül négyen afgánok voltak, míg a többi férfi Beludzsisztán pastu nyelvű területeiről származott.

Nem ez volt az első támadás

Egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára a gyilkosságokat. A múltban a szeparatista Beludzs Felszabadítási Hadsereg (BLA) több halálos támadást hajtott végre a tartományban. Khairullah Nasar bányatulajdonos a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy „egy ideje már kaptak fenyegetéseket a fegyveresektől, de a támadásról nem volt információjuk”.

A pénteki támadás az utóbbi napokban elkövetett legutóbbi, és közvetlenül a Sanghaji Együttműködési Szervezet jövő héten a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban megrendezésre kerülő nagyszabású biztonsági csúcstalálkozója előtt történt.

Hétfőn a BLA egyik fegyverese két kínai állampolgárt megölt és legalább 10 embert megsebesített egy öngyilkos merényletben a karacsi repülőtér közelében. A független Beludzsisztánért küzdő csoport augusztusban is több támadást követett el, amelyekben több mint 50 ember vesztette életét. A pakisztáni hatóságok válaszul 21 felkelőt öltek meg a tartományban.

Beludzsisztánban számos szeparatista csoport él, akik azzal vádolják a központi kormányt, hogy kizsákmányolja az erőforrásokban gazdag tartományt. A fegyveresek gyakran a biztonsági erők, valamint a tartomány számos bányászati és infrastrukturális projektjében dolgozni érkezett emberek ellen irányítják a támadást. A biztonsági intézkedések fokozása mellett a pakisztáni hatóságok a jelentések szerint korlátozni fogják a kínai állampolgárok mozgását a csúcstalálkozó ideje alatt, mivel a fegyveres csoportok célpontjai biztonsági kockázatot jelentenek számukra.