Évek óta nem látták őket, most felbukkant a vadonban bujkáló szökevény család

2024.10.12. 12:09
Tinédzserek felvételt készítettek arról az új-zélandi vadonban bujkáló apáról és három gyerekéről, akiket 2021 óta hazavár az anyjuk, és keres a rendőrség. Tom Phillips egy házastársi vita után döntött úgy, hogy útra kel a gyerekeivel együtt. A rendőrség aggódik, amiért a gyerekek sem oktatásban, sem egészségügyi ellátásban nem részesülnek.

Egy új-zélandi apa, aki három évvel ezelőtt három gyermekével együtt eltűnt az új-zélandi vadonban, évek óta először került a nyilvánosság szeme elé. De csak egy rövid időre. 

Tom Phillipset azóta keresik Új-Zélandon országszerte, hogy 2021 decemberében fogta a 8 éves Embert, a 9 éves Mavericket és a 11 éves Jaydát, és mindhárom gyerekét elvitte a családi házukból, mert összeveszett az anyjukkal. Phillipsnek egy későbbi eset miatt már nincs törvényes felügyeleti joga a gyerekei fölött. 

A rendőrség korábban úgy vélte, hogy a család az ország északi szigetén található Waikato régióban bujkált és táborozott, az év elején ezért 80 000 új-zélandi dolláros (csaknem 18 millió forintos) felhívást tettek közzé információkért cserébe.

Fegyver is van nála 

A múlt heti észlelést egy tizenévesekből álló vadászcsoport jelentette, akik egy bozótos területen túráztak, a találkozást a telefonjukkal rögzítették. Az új-zélandi média arról számolt be, hogy a tinédzserek néhány szót váltottak az egyik gyerekkel – megkérdezték tőlük, tudja-e valaki, hogy ott vannak, mire azok azt válaszolták, hogy „csak te”, és továbbmentek.  

A tinédzserek beszámoltak arról is, hogy az időközben nagy szakállat növesztett Phillipsnél fegyver volt, míg a gyerekek maszkot viseltek, és maguk cipelték a csomagjukat. Az új-zélandi rendőrség „hitelesnek” minősítette az észlelést. 

Magát Phillipset már többször is látni vélték, de ez az első alkalom, hogy mindhárom gyerekével együtt azonosították.

A rendőrség el is indított egy háromnapos keresési akciót a hadsereg és helikopterek bevonásával, de már hiába, a családnak újra nyoma veszett. 

A videón Tom Phillips látható, amint gyermekeit vezeti a zord terepen. Mindannyian terepszínű ruhát viselnek. A New Zealand Herald című újságnak csütörtökön nyilatkozva a gyerekek anyja megkönnyebbülésének adott hangot, hogy még életben vannak, és hogy megfelelő erőben vannak ahhoz, hogy maguk cipeljék a hátizsákjukat. A nő azzal vádolja a férjét, hogy közös gyerekeiket „bábuként használta a játékában”.

A rendőrség szerint Phillipsnek mások is segítenek. A hatóságok szerint a legnagyobb probléma, hogy a gyerekek az elmúlt években nem részesültek oktatásban és egészségügyi ellátásban, továbbá szociális érintkezéseik is az apjukra korlátozódnak. Tavaly elfogatóparancsot adtak ki Phillips ellen, mivel a gyanú szerint részt vett egy bankrablásban Te Kuitiban, az Északi-sziget kisvárosában. A rendőrség szerint az állítólagos incidensben volt egy bűntársa, és figyelmeztették a lakosságot, hogy ne közelítsenek hozzá, mert valószínűleg fegyver is van nála.