Visszafagyasztanák a Jeges-tengert a tudósok

2024.10.13. 06:14
Olyan innovatív módszeren dolgoznak a tudósok, amely segítségével „visszafagyaszthatják” és növelhetik a jég mennyiségét a Jeges-tengeren.

A tudósok célja, hogy tengervizet pumpáljanak a befagyott Jeges-tenger fölé. A kanadai sarkvidéken végzett korábbi kísérletek sikeresnek bizonyultak. A New Scientist című folyóiratban megjelent jelentés szerint, ha most nem tesznek lépéseket, akkor a gyorsuló éghajlatváltozás miatt a 2030-as években az Északi-sarkvidék „nyáron jégmentes lesz”, ami katasztrofális következményekkel jár a bolygóra nézve – írja a Wion News.

Más jelentések szerint még ha azonnali intézkedéseket hoznak is az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, az sem fogja megakadályozni, hogy az Északi-sarkvidék „jégmentessé” váljon.

Évtizedenként 13 százaléknyi jeget veszít a Jeges-tenger.

A tudósok terve nagyon egyszerű. A mérnökök szivattyúk segítségével tengervízzel borítják be a jeget, amely télen várhatóan megfagy, és így megvastagítja a jégréteget. Ezzel biztosítva azt, hogy a jég nyáron tovább tartson. Ehhez a tudósok keresnek egy vékony jégréteget, alulról lyukat ütnek a felszínébe, és vízzel elárasztják, abban reménykedve, hogy ez majd felgyorsítja a természetes fagyás sebességét. Az eljárást már korábban is kipróbálták, de most először végezték el sikeresen hidrogénnel, amely megújuló energiaforrás.

A tesztek kisebb léptékben is sikeresek voltak. A New Scientist című lapban megjelent jelentés szerint fennállhat a „nem kívánt következmények kockázata”, például a hótakaró csökkenése negatív hatással lehet az élővilágra.

A The Guardiannek nyilatkozó Hayo Hendrikse, a Delfti Műszaki Egyetem adjunktusa azt mondta, hogy ez nem „megoldás”, hanem „ragtapasz”, amit „kisebb léptékben” lehetne alkalmazni.