Meghalt Skócia első függetlenségpárti miniszterelnöke

2024.10.13. 06:13

Szombaton elhunyt Alex Salmond, Skócia első függetlenségpárti miniszterelnöke. Salmondot 69 évesen érte a halál. A politikus a skót kormány tájékoztatása szerint Észak-Macedóniában, egy nemzetközi rendezvényen szólalt fel, amikor rosszul lett és nem sokkal később meghalt. Halálának pontos oka egyelőre nem ismert – közölte az MTI.

Alex Salmond – aki december 31-én töltötte volna be 70. életévét – 1990 és 2000, majd 2004 és 2014 között állt a Skót Nemzeti Párt (SNP) élén, és 2007-től 2014-ig töltötte be a párt vezetőjeként a skót kormányfői tisztséget.

Az SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása és újbóli csatlakozása az Európai Unióhoz önálló tagországként. A párt Salmond vezetésével került először kormányra Skóciában a 2007-ben tartott skót parlamenti választások után, és a következő, 2011-es skóciai választáson – immár abszolút többséggel, a 129 fős edinburghi parlamentben 69 mandátumot szerezve – ismét kormányt alakíthatott. Az SNP jelenleg is a skóciai kormánypárt, mivel a legnagyobb létszámú frakciót alkotja a skót parlamentben, jóllehet abszolút többségét már 2016-ban elvesztette.

Alex Salmond második pártvezetői és miniszterelnöki időszakában, 2014 szeptemberében népszavazást tartottak Skócia függetlenné válásáról, de a referendumon az elszakadást ellenzők kerültek 55 százalékos többségbe. Salmond, aki a függetlenné válásért küzdő „Yes Scotland” kampánycsoport vezetője volt a népszavazás előtt, politikai pályafutása során végig a skót függetlenségért kampányolt. Álláspontja ugyanakkor az volt, hogy Skócia független országként is megtartaná a brit uralkodót államfőjeként, a fontot fizetőeszközeként, és nem vezetne be útlevélellenőrzést az angol–skót határon.

Az SNP szempontjából sikertelen 2014-es referendum után azonban távozott a párt és a skót kormány éléről, később pedig súlyos konfliktusba is keveredett az SNP-vel és közvetlen hivatali utódjával, Nicola Sturgeonnel. 

Ennek előzményeként 2018-ban, feljelentések alapján büntetőeljárás indult ellene nemi erőszak kísérlete és más szexuális bűncselekmények vádjával, 2019 januárjában őrizetbe is vették. Alex Salmond – aki a vizsgálat bejelentése után kilépett az SNP-ből – kezdettől folyamatosan tagadta a terhére rótt szexuális bűncselekmények elkövetését, és jogi eljárást indított a skót kormány ellen az ügy kezelése miatt.

Keresetei sikerrel jártak, mivel egyrészt a szexuális bűncselekmények címén indult büntetőeljárásban az összes vádpont alól felmentették, másrészt az edinburghi fellebbviteli bíróság kimondta azt is, hogy a Nicola Sturgeon vezette skót kormány hibákat és törvénysértéseket követett el a volt miniszterelnök magatartásának feltárására indított vizsgálat során.

Salmond 2021-ben a nem sokkal korábban alapított, szintén függetlenségre törekvő Alba Párt vezetője lett, a szerveződés jelöltjei azonban eddig egyetlen választáson sem jutottak parlamenti mandátumhoz. Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök szombat esti megemlékezésében úgy fogalmazott, hogy Alex Salmond a skót és brit politika „monumentális alakja volt”, és tartós politikai örökséget hagyott maga után. Starmer szerint Salmond skót miniszterelnökként rendkívül nagy gondot fordított Skócia történelmi és kulturális örökségének megőrzésére, és az általa képviselt választók érdekeinek védelmére.