Terrortámadás veszélyére figyelmeztettek egy szomszédos országban

2024.10.13. 11:24
A vallási intézményekkel szembeni, vasárnapig tartó terrorfenyegetettségről adott ki figyelmeztetést az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége. A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) fokozott figyelmet ígért, de azt is közölték: egyelőre nem tudnak semmilyen konkrét veszélyről.

Az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége biztonsági riasztást adott ki az október 11. és 13. közötti időszakra. A figyelmeztetésben azt tanácsolják az embereknek, hogy a fent említett időszakban fokozott óvatossággal közlekedjenek a a Romániában található zsinagógák, templomok és mecsetek közelében – számolt be róla a Crisis24.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) arról adott ki tájékoztatást,

hogy jelenleg nincsenek olyan adatok birtokában, ami indokolttá tenné a terrorveszély szintjének emelését.

Hozzátették, hogy a romániai biztonságra fokozott figyelmet fordítanak. „Jelenleg a Román Hírszerző Szolgálat nem rendelkezik olyan adatokkal és információkkal, amelyek alapján a terrorkészültségi szint emelését kérhetnénk, de figyelembe véve a nemzetközi biztonsági kontextust és a hétvégi vallási eseményeket, a SRI a többi struktúrával együtt fokozott figyelmet fog tanúsítani a romániai biztonsági állapot megőrzése érdekében” – ismertette Ovidiu Marincea, a SRI szóvivője.

A román Belügyminisztérium ígéretei szerint kiemelt figyelmet fordít azokra a területekre, ahol vallási szertartásokat tartanak – írja az RFI.