Mit keres 900 indiai békefenntartó a libanoni–izraeli határon?

GettyImages-1625764268
2024.10.14. 20:22
Az Egyesült Nemzetek Dél-Libanoni Ideiglenes Erőinek (UNIFIL) 900 fős indiai kontingense továbbra is a helyén marad, és teljesíti feladatát Izrael fokozódó szárazföldi inváziója közepette. A konfliktus eszkalációja és az állandó feszültség miatt az indiai kormány folyamatosan értékeli a helyzetet, hogy biztosítsa az indiai katonák biztonságát, miközben a konfliktus békés rendezését tekinti céljának.

Az ENSZ Dél-Libanoni Ideiglenes Erői (UNIFIL) egy békefenntartó misszió, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hozott létre Dél-Libanonban még 1978-ban, miután Izrael megszállta az országot. A misszió célja az volt, hogy megerősítse Izrael kivonulását Libanonból, segítsen helyreállítani a békét és a stabilitást a térségben, és támogassa a libanoni kormányt a terület feletti ellenőrzés visszaszerzésében. 

2006-ban, az Izrael és a Hezbollah közötti háborús konfliktust követően az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta az 1701-es határozatot, amely kibővítette az UNIFIL szerepét. A misszió feladata lett a tűzszünet felügyelete és a libanoni fegyveres erők segítése Dél-Libanonban, többek között a Libanon és Izrael közötti határvidéken, a kék vonal mentén történő bevetésük során. 

Az UNIFIL jelenleg mintegy 10 500 békefenntartót alkalmaz 50 különböző országból, köztük Indiából. Egyébként 15 magyar katona is részt vesz a misszióban. Műveleteinek körülbelül 17 százalékát a Libanoni Fegyveres Erőkkel összehangoltan hajtja végre. Emellett az UNIFIL-t egy öt hajóból álló tengeri egység is támogatja, ami Libanon part menti vizeit felügyeli, hogy lecsapjon a fegyvercsempészekre és biztosítsa a partszakaszt.

Ha incidens történik, az ENSZ békefenntartói szükség esetén gyorsan további csapatokat telepítenek a területre, hogy megakadályozzák a két fél közötti közvetlen összecsapásokat, és biztosítsák, hogy a helyzet ellenőrzésük alatt maradjon.

India régóta hozzájárul az ENSZ békefenntartó misszióihoz, és megalakulása óta tagja az UNIFIL-nek. Az ő szerepük a béke fenntartására és az eszkaláció megelőzésére koncentrál, nem pedig a konfliktusban való közvetlen részvételre.

Az évtizedek óta ott állomásozó indiai kontingens az ENSZ szigorú protokolljai szerint működik,

a terület megfigyelésére, a béke biztosítására és az ENSZ-missziók elleni fenyegetések elhárítására összpontosítva. Az indiai zászlóalj az egyik legnagyobb kontingens az UNIFIL-en belül, több mint 900 katonával és személyzettel, akiket Dél-Libanonban állomásoztatnak. Az indiai békefenntartók között 873 katona és 19 törzstiszt van. Közülük 6 nő.

A konfliktus jelenlegi állása szerint a tűzszünet közvetítésére irányuló nemzetközi diplomáciai erőfeszítések zsákutcába jutottak, az UNIFIL szerepe a feszültségek megfigyelésében és enyhítésében még fontosabbá vált. A helyzet meglehetősen ingatag, és az izraeli–libanoni határ mentén további konfliktusok lehetősége fenyeget. Ennek ellenére az UNIFIL indiai zászlóalja más békefenntartókkal együtt továbbra is stabilizáló erőként szolgál ebben a törékeny környezetben.

Az indiai kormány álláspontja

A Narendra Modi vezette indiai kormány aggodalmát fejezte ki az Izraelt és szomszédait érintő biztonsági helyzet romlása miatt, hangsúlyozva, hogy „a konfliktus nem kaphat szélesebb regionális dimenziót”. Mindezek fényében adódik a kérdés, hogy India hogyan fogja kiegyensúlyozni kapcsolatait az összes érintett féllel, ha a helyzet súlyosbodik. Elemzők szerint Indiának semleges álláspontot kellene képviselnie, különösen akkor, ha a helyzet romlik, és esetleg háború tör ki Irán és Izrael között.

India legnagyobb aggodalma a kereskedelmi láncok esetleges sérülése. A kereskedők világszerte készülnek erre, mivel a kulcsfontosságú vörös-tengeri hajózási útvonal az eredetileg vártnál hosszabb ideig zárva maradhat a nemzetközi hajózási társaságok előtt, ami valószínűleg magasan tartja a fuvardíjakat és a kőolaj árát. Ha a helyzet még feszültebbé válik, az hatással lesz az ellátási láncra, az importra és az exportra, valamint India érdekeire a régióban.

Az indiai külügyminiszter nemrégiben kijelentette, hogy India „nagyon aggódik” egy regionális háború kitörése miatt Nyugat-Ázsiában, és „bármely ország bármilyen válaszlépésének” figyelembe kell vennie a nemzetközi humanitárius jogot. Megismételte India álláspontját, miszerint a Hamász fegyveresei által Izrael ellen október 7-én elkövetett támadást „terrortámadásnak” tekinti, és azt mondta, hogy ez a térségben jelenleg tapasztalható feszültségek kiváltó oka.

A miniszter szerint India tisztában van azzal, hogy „nehéz időkben” minden fél számára fontos a kommunikáció fenntartása. A külügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy India a nyugat-ázsiai konfliktusok valamennyi típusa miatt aggódik, nem csak az Izrael–Hamász–Libanon és Irán közötti jelenlegi feszültségek miatt.

A szerző a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ tudományos főmunkatársa.

(Borítókép:  Az ENSZ indiai békefenntartó katonái a libanoni déli Kfarchouba falu határában 2023. augusztus 26-án. Fotó: Marwan Naamani / picture alliance / Getty Images)