Kína hadgyakorlatot tart Tajvan körül, teljesen körülvette a szigetországot

2024.10.14. 12:21
Peking nyomás alá helyezi a szigetországot hadgyakorlatával, amelyben hat (egyes források szerint kilenc) ponton teljesen körülzárják Tajvant. Tajpej és lakói azonban nem aggódnak vagy félnek, állításuk szerint már hozzászoktak a kínai haderő jelenlétéhez a sziget körül.

Kína nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan körül hétfőn, amit a szigetország függetlensége elleni figyelmeztetésnek nevezett. A kínai védelmi minisztérium szerint a hadgyakorlat válasz volt arra, hogy Lai Csing-te tajvani elnök nem volt hajlandó elismerni Peking azon követelését, hogy Tajvan elismerje, hogy a Kínai Népköztársaság része a Kommunista Párt uralma alatt − írta meg az AP News.

A gyakorlatok négy nappal azután következtek, hogy a szigetország megünnepelte kormányának megalakulását, amin Tajvan elnöke, Lai Csing-te beszédében kijelentette, hogy Kínának nincs joga Tajvant képviselni, és kijelentette, hogy elkötelezett amellett, hogy „ellenálljon az annektálásnak vagy a beavatkozásnak”.

A tajvani védelmi minisztérium provokációnak nevezte a hadgyakorlatot, és közölte, hogy erői készen állnak a válaszadásra, míg az elnöki hivatal felszólította Kínát, hogy „hagyjon fel a katonai provokációkkal, amelyek aláássák a regionális békét és stabilitást, és ne veszélyeztessék Tajvan demokráciáját és szabadságát”.

Katonaságunk határozottan és megfelelően kezeli a kínai fenyegetést

− mondta Joseph Wu, a tajvani Biztonsági Tanács főtitkára egy tajpeji fórumon. „Más országok erőszakkal való fenyegetése sérti az Egyesült Nemzetek Alapokmányának alapvető szellemét, hogy a vitákat békés eszközökkel oldják meg” − tette hozzá.

A CCTV kínai állami műsorszolgáltató által sugárzott térkép hat nagy blokkot mutatott Tajvan körül, jelezve, hogy hol tartják a katonai gyakorlatot, amelyre a szigetország is figyelmeztette lakosságát.

A kínai haditengerészet kapitánya, Li Hszi elmondta, hogy a haditengerészetet, a légierőt és a rakétaszállító hadtesteket mind mozgósították a gyakorlatra.

Ez egy nagy figyelmeztetés azoknak, akik támogatják Tajvan függetlenségét, és jelzi eltökéltségünket nemzeti szuverenitásunk megőrzése iránt

− hangsúlyozta Li Hszi a kínai állami tévében.

A szigetország nem enged a kínai nyomásnak

Tajvanon a Progresszív Párt folytatja azt a politikát, mely szerint elutasítja Kína követelését, hogy ismerjék el, hogy Tajvan Kína része. Peking már 2022-ben is hatalmas hadgyakorlatot tartott a szigetország körül, amikor Nancy Pelosi rövid látogatásra érkezett Tajvanra. Kína számára zsákutca Tajpej függetlensége, ezért az annexiót elkerülhetetlennek gondolják.

A sziget fővárosának lakói azonban nyugodtan vették tudomásul a kínai haderő megjelenését. „Nem aggódom, én nem pánikolok, nincs semmilyen hatása rám” − mondta egy helyi lakos. Más szerint: „Tajvan most nagyon stabil, és hozzászoktam a kínai hadgyakorlatokhoz. Gyerekkorom óta érzékelem ezeket a fenyegetéseket, és már hozzászoktam.”

Tajvan japán gyarmat volt, mielőtt a második világháború végén egyesítették Kínával.1949-ben lett önálló, ekkor Csang Kaj-sek nacionalistái elmenekültek a szigetre, amikor Mao Ce-tung kommunistái hatalomra kerültek a szárazföldön.