Szijjártó Péter az orosz állami médiának: Ez a harmadik világháborút jelentené

2024.10.14. 07:20
„Ha Ukrajna NATO-taggá válik, akkor az közvetlen konfrontációt jelent a NATO és Oroszország között. Ez pedig a harmadik világháborút jelentené” – nyilatkozta a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Magyarországnak nincs napirendjén Ukrajna NATO-csatlakozása, mert az a szövetség és Oroszország közvetlen konfrontációját és a harmadik világháború kirobbanását jelentené” – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyinak.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország az ukrajnai konfliktus kezdetekor meghúzta a vörös vonalakat, ezek egyike, hogy „mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülje a NATO és Oroszország közötti közvetlen konfrontáció minden formáját”.

Ha Ukrajna NATO-taggá válik, akkor az közvetlen konfrontációt jelent a NATO és Oroszország között. Ez pedig a harmadik világháborút jelentené. Ezt el szeretnénk kerülni. Ezért számunkra ez a kérdés (Ukrajna NATO-csatlakozása – a szerk.) nem szerepel a napirendünkön.

Ezt követően a magyar külügyminiszter kijelentette, a NATO-országokból származó kollégái többsége az Ukrajna képviselőivel folytatott tárgyalásokon felvetik, hogy lehetséges Kijev számára a szövetséghez való csatlakozás,

de Szijjártó Péter szerint zárt körben elismerik, hogy ez lehetetlen.

Az újságíró azon kérdésére, hogy mely országok tartoznak azon kisebbséghez, amely még mindig hisz Ukrajna NATO-tagságában, Szijjártó Péter kitérő választ adott, és úgy fogalmazott, nem lenne helyes megnevezni ezeket az országokat, azonban „ha találgatnál, biztosan eltalálnád”.

Nem lehetséges a csatlakozás?

Ezt követően a RIA arra emlékeztetett, hogy múlt héten a The Financial Times közölt egy cikket, amelyben arról számolt be, a kijevi hatóságok zárt ajtók mögött tárgyalásokat folytatnak, hogy a NATO-tagságért cserébe átadják Ukrajna területeinek egy részét. A lap szerint Kijev a források szűkössége közepette kezdte el fontolgatni a konfliktus befejezésének alternatív lehetőségeit, miután felismerte, hogy lehetetlen elérnie az 1991-es határokat.

Majd az orosz állami média kiemelte, júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnök a külügyminisztérium vezetésével tartott találkozón feltételeket szabott az Ukrajnáról szóló tárgyalások megkezdéséhez.

Ezek között szerepel, hogy az ukrán kormánynak le kell mondania a NATO-csatlakozásról.

Az orosz elnök elmondta, Oroszországnak a konfliktus békés rendezéséhez szüksége van a posztszovjet országok semleges, szövetségen kívüli, nem nukleáris státuszára.

A RIA emlékeztetett arra, hogy október elején Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár, Mark Rutte. A látogatáson kijelentette, eljön a nap, amikor Ukrajna a NATO teljes jogú tagjává válik, és hogy Oroszországnak nincs vétójoga a kérdésben. A főtitkár azonban nem adott időkeretet Ukrajna esetleges csatlakozásához, amelyhez a szövetség összes tagjának egyhangú döntése szükséges. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint Ukrajna esetleges NATO-tagsága veszélyt jelent Oroszország biztonságára. Rendre hangsúlyozza, hogy Kijev csatlakozásának kockázata az egyik oka volt „a különleges katonai művelet” megindításának.